Разузнаването на Южна Корея е осуетило опити на севернокорейски хакери да възпрепятстват разработването на ваксина срещу коронавируса, пише "Гардиън".

Южнокорейски консервативен депутат, който е бил информиран от представители на разузнаването разкри, че опитите на КНДР да засегне южнокорейски фармацевтични компании са се провалили, но той не съобщи за кои фирми става въпрос.

Севернокорейски и руски хакери удрят изследователи на COVID-19

Севернокорейски и руски хакери удрят изследователи на COVID-19

Руските хакери са известната група Fancy Bear

Преди около седмица "Майкрософт" съобщи, че три хакерски групи, които работят за правителствата на Русия и КНДР, са се опитали да проникнат в мрежите на седем водещи фармацевтични компании и проучвания за ваксини в Южна Корея, Канада, Франция, Индия и САЩ.

Не се посочват имената на ваксините, но технологичният гигант поясни, че имат кандидати за ваксини в различни фази на клинични изпитания.

Повечето от хакерските опити са с цел кражба на информация от хора, свързани с фармацевтични компании.

Представяйки се за членове на Световната здравна организация, две групи от севернокорейски хакери са се опитали да откраднат информация, подчертават от "Майкрософт".

"Ди Пресе": Руски хакери са взели на мушка болници в САЩ

"Ди Пресе": Руски хакери са взели на мушка болници в САЩ

Предупреждение от ФБР

Повечето атаки са блокирани.

Южнокорейската медия "Йонхап" информира, че Северна Корея е мобилизирала 6000 хакери, като повечето са базирани в Русия, Китай и други страни. Режимът извършва кибератаки по банки и финансови институции, а също така атакува военни компании и дори сайтове за игри.