Международната организация за криминална полиция (Интерпол) предупреди в сряда, че организираните престъпни организации могат да се опитат да продават фалшиви ваксини срещу COVID-19 както физически, така и във виртуално пространство, съобщава "Ройтерс".

Генералният секретар на Интерпол Юрген Сток обясни, че "докато правителствата се готвят да пуснат ваксини, престъпните организации планират да проникнат или да нарушат веригите за доставки. Престъпните мрежи също ще бъдат насочени към нищо неподозиращите граждани чрез фалшиви уебсайтове и фалшиви лекарства, които биха могли да създадат значителен риск за здравето, дори за живота."

Съобщава се, че проучванията върху ваксините срещу коронавирус също са заплашени от хакери от Северна Корея, които са атакували най-малко шест компании от САЩ, Обединеното кралство и Южна Корея.

Интерпол издава глобално предупреждение към правоприлагащите органи на своите 194 страни-членки, да се подготвят за мрежи от организирана престъпност, насочени към ваксините COVID-19.

ЕК предупреждава: COVID кризата няма да свърши скоро дори и с ваксина

ЕК предупреждава: COVID кризата няма да свърши скоро дори и с ваксина

Мерките ще започнат да се разхлабват не по-рано от средата на 2021 г.