Европейската полицейска служба (Европол) предупреди, че атаките в Брюксел показват, че мрежа от най-малко 5 хиляди терористи представлява по-голяма опасност в сравнение с предишни оценки, съобщава „Гардиън”.

Шефът на службата Роб Уейнрайт потвърди връзката между брюкселските атентатори и терористите, извършили нападенията в Париж през ноември 2015 година. Той предупреди  пред радио БиБиСи, че „Ислямска държава” има нова „агресивна” стратегия да атакува Европа.

По думите му в Европол са обезпокоени, че има много по-голяма терористична мрежа в Европа от първоначалните предположения.

Изправени сме пред много по-голяма заплаха пред сигурността от така наречената „Ислямска държава”. Тя заплашва не само Франция и Белгия, а редица европейски държави в същия момент. Определено най-сериозната заплаха, пред която сме изправени през последното десетилетие, добави той.

Според него използването на интернет за радикализиране и вербуване на по-голям слой от населението от ДАЕШ представлява „безпрецедентна заплаха”.

Уейнрайт ще участва на извънредната среща на вътрешните министри на страните членки на ЕС в Брюксел днес, където ще се обсъдят по-добри начини за споделяне на разузнавателна информация между държавите.