Днес Европол разби престъпна мрежа за трафик на наркотици към Европа в резултат на разследване, довело до 40 ареста и конфискуването на 8 тона кокаин. Това предават от БНР.

Базираната в Хага полицейска организация съобщи, че целият картел, чийто лидери са били базирани в Турция и в Дубай, е ударен от последен кръг арести вчера. Мащабната 3-годишна операция е включвала полицаи от десетки страни, включително Бразилия, Испания и Турция.

Според Европол финалната фаза на операцията е започнала през август 2023 г. от испанската Гражданска гвардия с откриването на 700 кг. кокаин край Канарските острови на лодка с екипаж от хърватски и италиански граждани.

След обмен на данни с други полицейски сили разследващите са открили връзки между случая и други опити за наркотрафик, като така са идентифицирани ръководителите. Общо 40 души са задържани в 6 страни, сред тях двама висши членове на картела от Хърватия, които са задържани в края на 2023 г. в Истанбул.

Последните 4 ареста са извършени вчера в Испания.

Трафикантите са прекарвали нелегалните субстанции от Южна Америка до логистични хъбове в Западна Африка и Канарските острови. Оттам кокаинът е бил превозван до центрове в Белгия, Хърватия, Германия, Италия и Испания за дистрибуция в цяла Европа.

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Сред арестуваните са и няколко високопоставени полицейски служители