Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции, извърши обиск на десетки места и арестува 23 души, заподозрени, че работят за лидер на европейски наркокартел. Това съобщават днес от Reuters по информация на Европол.

Сред арестуваните по време на акциите вчера в градовете Сараево, Мостар и Зеница са били няколко високопоставени полицейски служители. Те са заподозрени в организирана престъпност и пране на пари, пише в изявлението на главния прокурор на Босна Миланко Кайганич.

Специалисти от Европол, както и агенти на Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) и Федералното бюро за разследване (ФБР) подкрепиха акциите на босненската полиция.

Заподозрените са били разпитани, за да се установи дали да бъдат повдигнати официални обвинения.

"Европол подкрепи вчерашната акция, която служи като още един важен случай в борбата срещу така наречения "суперкартел", съюз от престъпни мрежи, който контролира голяма част от търговията с кокаин в Европа", се казва в изявление на Европол.

В съобщението пише още, че основната цел на операцията е била да се залови вътрешният кръг на босненско-холандски наркобарон, който е бил осъден и затворен в Холандия през 2023 г. Смята се, че той все още управлява търговията с наркотици от Южна Америка към Европа и Австралия, посочват още от Reuters. Мъжът е бил арестуван през 2022 г. при координирани акции, извършени в Европа и ОАЕ.

От Европол отказват да назоват въпросното лице.

Белгия - център на наркотрафика и "сърцето на политиката" на ЕС

Белгия - център на наркотрафика и "сърцето на политиката" на ЕС

Повече от 100 от най-опасните престъпни мрежи в Европа действа в Белгия