Европейският съд по правата на човека подкрепи ислямски (шериатски) закон за богохулството, алармира неправителствената организация Институт "Гейтстоун", която е с фокус ислям и Близкия изток.

С решението си съдът легитимира ислямски кодекс за богохулството в интерес "запазване на религиозния мир" в Европа. От института предупреждават, че съдът установява опасен правен прецедент, който позволява на европейските страни да нарушават правото на свобода на словото, ако се сметне, че е обида към мюсюлманите и представлява заплаха за религиозния мир.

Европейският съд по правата на човека постанови, че критика към пророка Мохамед представлява подбуждане към омраза и следователно не е защитена свободата на словото.

С това безпрецедентно решение базираният в Страсбург съд легитимира шериата в частта за богохулството.

Случаят е свързан с Елизабет Волф от Австрия, която през 2011 г. е осъдена за "опетняване на религиозните вярвания", след като изнася няколко лекции за опасността от ислямския фундаментализъм. Според нея решението на съда означава, че свободата на словото е по-маловажна от това да се защитят религиозните чувства на другите.

Правните проблеми на Волф започват през ноември 2009 г., когато представя семинар от три части за исляма в институт, свързан с Австрийската партия на свободата, която днес участва в правителството на Австрия. Ляво седмично списание е изпратило журналист, който тайно е записал лекциите. След това адвокати на списанието предали записите на прокуратурата във Виена като доказателство за реч на омразата срещу исляма.

По време на лекциите Волф е заявила, че Мохамед е бил педофил, защото се оженил за Аиша, която е била на шест или седем години.

Точните думи на Волф са: "56-годишен и шестгодишна? Как го наричаме това, ако не е педофилия?".

Според института действията на Мохамед днес са незаконни в Австрия, така че ако не е политически коректен коментарът на Волф, то поне е фактологичен, тъй като Мохамед е консумирал брака с Аиша, когато е била само на 9-годишна възраст.

През септември 2010 г. са повдигнати официални обвинения срещу Волф. На 15 февруари 2011 г. тя е осъдена за "опетняване на религиозните вярвания на юридически призната религия", което е според член 188 от Наказателния кодекс на Австрия.

Съдът е постановил, че сексуалното сношение на Мохамед с 9-годишната Аиша не може да се разглежда като педофилия, защото Мохамед продължил брака с Аиша до смъртта си.

Съдът реши Волф да плати глоба от 480 евро или алтернативна присъда от 60 дни в затвора. Австрийският гражданин също трябва да плати разноските по делото.

Волф внася случая в Европейския съд по правата на човека. Тя се защитава пред съда, че са й нарушени гражданските и политическите й права, заложени в Европейска конвенция за правата на човека.

Позовавайки се на член 10 от конвенцията (Свобода на словото), Волф се оплакала, че австрийският съд не е взел под внимание съдържанието на коментара й и правото й на свобода на словото. Според нея религиозните организации трябва да толерират дори още по-голяма критика.

Европейския съд по правата на човека реши, че държавите могат да ограничават правото на свобода на мнението, заложено в член 10 от конвенцията, ако такава реч "вероятно проповядва религиозна нетърпимост" и "вероятно ще засегне религиозния мир в страната".

Така евросъдът потвърждава решението на австрийския съд.

Очаква се решението на евросъда да бъде приветствано от Организацията за ислямско сътрудничество - блок от 57 мюсюлмански държави, които отдавна притискат ЕС да наложи ограничения върху свободата на словото, когато стане въпрос за критика по адрес на исляма.