Съдът на Европейския съюз реши, че приетият в Унгария закон за чуждестранното финансиране на университети, който правителството използва да затвори известно висше учебно заведение на милиардера Джордж Сорос, е нелигитимен, информира АФП.

В решението си евросъдът отбелязва, че "въведените от Унгария условия, които позволяват на чуждестранни висши училища да извършват дейността си на територията й, са несъвместими със законодателството на ЕС".

Орбан пак нападна Сорос, инспирирал критиките срещу извънредните му правомощия

Орбан пак нападна Сорос, инспирирал критиките срещу извънредните му правомощия

Сорос е любима негова мишена

Сорос, роденият в Унгария милиардер и филантроп, основа Централноевропейския университет в родната си Будапеща през 1991 г., но през 2019 г. бе принуден да премести институцията във Виена заради новия закон.

Законът за националното висше образование регулира всички международни висши учебни заведения, но като цяло се разглежда като атака на премиера Виктор Орбан срещу университета на Сорос.

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

Унгария няма да прави отстъпки за основания от Сорос университет

"Никой не може да се радва на привилегии"

Американският милиардер, който се оттегли от поста председател на Управителния съвет на университета през 2007 г., също подкрепя продемократични инициативи и граждански организации, които критикуват консервативното управление на Орбан.

Европейската комисия съди Унгария за закона.

Днес също бе взето решение, че Унгария не спазва ангажиментите си към Световната търговска организация.