Правителството на Унгария обяви, че няма да прави отстъпки на Централноевропейския университет, чийто правен статут беше накърнен в продължение на повече от година заради промени в закона от правителство, враждебно към неговия основател - финансиста Джордж Сорос, съобщава "Ройтерс".

"В Унгария законът се прилага за всички, включително и за университета на Сорос", коментира говорителят на правителството Золтан Ковач в интервю за местен вестник.

"Никой не може да се радва на привилегии", подчерта той, допълвайки: "Ако други чуждестранни университети могат да изпълнят предвидените в закона условия, тогава Централноевропейският университет ще трябва да последва примера им, вместо да създава политически въпрос от тази тема."

Унгария прокара пакета закони ”Спри Сорос”

Унгария прокара пакета закони ”Спри Сорос”

С този ход Будапеща пренебрегва ЕС и правозащитни организации

Ковач заяви, че държавната образователна служба ще разгледа в бъдеще дали Централноевропейският университет отговаря на необходимите критерии.

Промяна, направена през миналата година в унгарското законодателство, отне правото да работят на регистрирани в чужбина университети, които също така не предлагат курсове в родната си страна. Законодателната промяна беше масово възприета като изрично насочена към Централноевропейския университет, който предлага курсове на английски език и често е класиран като най-добрия университет в Унгария.

Фондацията на Джордж Сорос съди Унгария в Страсбург

Фондацията на Джордж Сорос съди Унгария в Страсбург

Заради законите, криминализиращи подпомагането на бежанци...

От образователната институция заявиха през миналия месец, че са принуждавани да напуснат Унгария от правителството на премиера Виктор Орбан, като ще прехвърлят основния си кампус във Виена, записвайки там нови студенти, ако не получат гаранции за академична свобода до 1 декември.

Американският милиардер Сорос, който подкрепя либерални каузи чрез своите фондации, е обект на кампания от дясното правителство на Орбан. По-рано тази година благотворителните му фондации "Отворено общество" напуснаха Унгария.