Парламентът на Унгария одобри пакет от закони, които криминализират подпомагането на нелегални имигранти, информира "Ройтерс".

Снимка 363598

Източник: ЕПА

Според осведомителната агенция с този ход Будапеща пренебрегва ЕС и правозащитни организации, а също така ограничава действията на неправителствените организации.

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин

„Репресивните” политики на Орбан изгониха фондацията на Сорос към Берлин

Сорос откри първата си фондация в Унгария през 1984 г.

Официално пакетът закони е наричан "Спри Сорос". Предвижда се наказателно преследване на физически лица и организации, подпомагащи бежанци и нелегални мигранти да се сдобият със статут за пребиваване в Унгария.

Парламентът, където дясната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан има 2/3 мнозинство, прокара конституционна поправка, според която "чуждо население" не може да се устройва в страната.

Орбан продължава войната с либерализма на Сорос

Орбан продължава войната с либерализма на Сорос

Нямало да се разреве, че Сорос напуска Унгария

Партията на Орбан спечели категорична победа на изборите през април след предизборна кампания, насочена срещу милиардера Джордж Сорос и либерални неправителствени организации. Орбан обвинява Сорос за масовата миграция с цел подкопаване на Европа, което се отрича от милиардера.

Две водещи правозащитни организации, Съветът на Европа и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), разкритикуваха новия закон като "произволен" и неясен. Според тях промените са в нарушение на европейските закони.

Сорос бяга от Унгария след натиска на Орбан

Сорос бяга от Унгария след натиска на Орбан

Представителството на "Отворено общество" в Будапеща се мести в Берлин

Венецианската комисия призова Будапеща да не прокарва промените, докато не публикува съвместния си доклад с ОССЕ.

Снимка 363599

Източник: ЕПА

"Унгарският народ основателно очаква правителството да използва всички необходими инструменти за борба с нелегалната имиграция и действия, които я подпомагат", пише вътрешният министър Шандор Пинтер основание, прикрепено към проектозакона.

"Пакетът закони "Спри Сорос" обслужва тази цел, правейки организирането на нелегална имиграция наказуемо. Искаме да използваме законите, за да предотвратим Унгария да се превърне в имигрантска страна", допълва той.

Управляващите в Унгария подготвят закон „спри Сорос”

Управляващите в Унгария подготвят закон „спри Сорос”

Партията на Орбан е внесла проектозакона в парламента още през февруари

Снимка 363596

Източник: ЕПА

Унгарска статистика от април показва, че в момента 3 555 бежанци живеят в страната. През първите четири месеца на тази година само 342 души са регистрирани като бежанци, които търсят убежище. Те са предимно от Близкия изток. Одобрени са 279 молби.

Правителството на Орбан очаква правни действия от страна на Европейската комисия заради новия закон.

Унгария прокарва антиимиграционния закон "Спри Сорос"

Унгария прокарва антиимиграционния закон "Спри Сорос"

Удрят неправителствените организации

Днес парламентът одобри и други конституционни промени. Законодателният орган прие създаване на нов съдебен орган за административни дела, което според критици може да увеличи политическото влияние над съдиите. Друга промяна ограничава свободата на словото и свободата на сдружаване.