Унгарският министър-председател Виктор Орбан, на когото унгарският парламент предостави нови правомощия за пряко управление чрез укази, отново нападна любимата си мишена - американския милиардер и унгарски евреин Джордж Сорос.

В поредното голямо изпитание за Европейския съюз, "Политико" пише, че Орбан е предположил, че критиките към новото законодателство са дошли от "мрежа", ръководена от Сорос.

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

ЕК готова да предприеме действия срещу Унгария заради Орбан

Фон дер Лайен: Повтарям, ако е необходимо, аз съм готов да предприема необходимите мерки

Роденият в Унгария милиардер, който също така отдавна е цел на това, което някои смятат за крещящо антисемитско злословене от страна на партията на Орбан, е дарил 1,1 млн. долара, за да помогне на Будапеща да се подготви за пандемията от новия коронавирус (COVID-19).

В понеделник унгарският парламент прие нов набор от мерки за борба с коронавируса, сред които са и затвор за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, като не указва ясен срок за времетраенето на извънредното положение, което позволява на Орбан да управлява с укази.

В Унгария журналистите притеснени да не свършат в затвора

В Унгария журналистите притеснени да не свършат в затвора

Друга част от закона предвижда до пет години затвор за разпространение на дезинформация по време на пандемията

Парламентът гласува със 137 гласа "за" срещу 53 "против", приемайки мерките в понеделник, като разполагайки с две трети мнозинство, партията на Орбан "Фидес" нямаше никакъв проблем да ги прокара, въпреки противопоставянето на други партии, които поискаха ограничение на извънредното положение във времето или автоматичното му прекратяване при отпадане на необходимостта от него.

Законопроектът въвежда затвор до пет години за умишлено разпространение на дезинформация, която възпрепятства реакцията на правителството срещу пандемията, което води до опасения, че тази разпоредба може да бъде използвана за цензура или самоцензура на критиката на действията на правителството срещу заразата.

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Демокрацията в Унгария под карантина: Виктор Орбан получи власт за безсрочно управление с укази

Законодателството е остро критикувано от унгарската опозиция,