Топ съдът на Европейския съюз анулира споразумение между Европа и САЩ за трансатлантическите потоци на данни, което потенциално тласка бизнеса на големите технологични компании в правен хаос, информират АФП и "Ройтерс".

Съдът на Европейския съюз отмени споразумението, известно като "Щит на личната информация" (Privacy Shield). Съдът постанови, че споразумението не осигурява на европейците достатъчно защита от американските закони за наблюдение и сигурност.

Европейският съд отхвърли валидността на механизъм, използван от хиляди компании за изпращане на данни на САЩ. Така съдът подкрепи австрийския активист Макс Шремс в съдебната му битка с "Фейсбук".

Австрийският потребител на "Фейсбук" Максимилиян Шремс заведе жалба в службата за защита на данните в Ирландия, където е седалището на компанията за ЕС. Според Шремс законите и практиката в САЩ не осигуряват достатъчна защита за неговите данни срещу наблюдение.

Сключеният между ЕС и САЩ "Щит на личната информация" през 2016 г. има за цел да защити личните данни на европейците при прехвърлянето им в САЩ за търговска употреба.

Същият съд отхвърли и споразумението "Сигурен пристан" (Safe Harbour) между ЕС и САЩ от 2015 г., което трябваше да уреди гаранциите за защита на данните на европейците.

Шремс приветства действията на съда.

"Изглежда, че ние отбелязахме 100-процентова победа", написа той в "Туитър". 

Шремс заведе дело след разкритията на Едуард Сноудън, че американските разузнавателни агенции масово следят хората по света. 

Съдът обаче запази валидността на механизъм за трансфер на данни, известен като стандартни договорни клаузи, но подчерта, че контролните органи за защита на личните данни трябва да спрат или да забранят трансфер на данни извън ЕС, ако не бъде гарантира защита на данните. Стандартните договорни клаузи остават като алтернативна работна рамка за компаниите. 

Стотици хиляди компании, включително "Фейсбук", индустриални гиганти и производители на автомобили използват тези клаузи за прехвърляне на лични данни на европейци по света.