Независимият кандидат Александър ван дер Белен победи евроскептика Норберт Хофер на президентските избори в Австрия, показват първите екзит пол резултати.

Белен ще спечели изборите, прогнозира експрезидентът на Австрия Хайнц Фишер

Белен ще спечели изборите, прогнозира експрезидентът на Австрия Хайнц Фишер

"Изборите ще са идеални", каза той.

Според езкит пол резултатите на SORA Белен получава 53,6%, а Хофер 46,4% при 70% от преброяването.

65% от австрийците са гласували за Белен, защото е в подкрепа на ЕС, според извадка от преброяването.

Хофер призна поражението си. Мениджърът на кампанията на крайнодесния Херберт Кикл призна, че Хофер е победен от бившия лидер на Зелената партия.

Социолозите, както в САЩ на президентските избори и Великобритания на референдума, не успяха да познаят, след като прогнозираха победа за евроскептика Хофер. 

Припомняме, днес един срещу друг се изправиха кандидатът на Партията на свободата Норберт Хофер и независимият Александер ван дер Белен, след като по-рано тази година резултатът от балотажа на президентския вот беше касиран.

Партията на свободата оспори резултатите от балотажа на президентските избори, които бяха спечелени от Александер ван дер Белен само с 31 хил. гласа. Конституционният съд реши изборите да бъдат касирани и да бъдат проведени отново заради небрежности в преброяването на бюлетините, въпреки че не бяха открити доказателства за манипулации.

Въпреки че президентът в Австрия има до голяма степен церемониална роля, той може да уволнява кабинета и да насрочва избори.