Еврозоната отпусна транш от 8,5 милиарда евро на Гърция. Отпускането на парите идва в точния момент за Атина, тъй като трябва да направи голяма вноска по дълга, за да избегне фалит, съобщава АФП.

Управителният съвет на директорите на Европейския стабилизационен механизъм днес одобри третия транш от 8,5 млрд. евро финансова помощ за Гърция, пояснява финансовият фонд на еврозоната.

19-те финансови министри на страните членки постигнаха дълго забавеното споразумение "пари за реформи" с Гърция миналия месец за отпускането на така нужните за Атина пари. Финансовата подкрепа беше забавена заради съдебен спор.

С отпускането на парите ще се избегне сценарият от лятото на 2015 г., когато Гърция не можеше навреме да погаси заем към Международния валутен фонд. Сега тя ще плати вноска по дълга от 7 милиарда евро до края на юли.

Миналия месец Испания заплаши да блокира транша, тъй като Анкара не се отказа от съдебен иск срещу срещу европейски експерти, включително и срещу официални лица, които са работили в гръцката програма за приватизация.

Във вторник Върховният съд на Гърция прекрати случая.

Третата спасителна програма за Гърция е от 2015 г. и ще изтече през следващата година. Атина се надява да получи значително облекчение на дълга в края на програмата. В замяна ще трябва да прокара непопулярни реформи за съкращения, за да балансира публичните финанси.