Зоран Миланович, лидерът на Социал-демократическата партия в Хърватия, ще спечели проведения днес президентски вот, разкриват резултати exit poll, цитирани от "Спутник".

53-годишният бивш премиер печели 29,58 на сто от гласовете.

Миланович е следван от президента Колинда Грабар-Китарович с 26,38 на сто и независимия кандидат Мирослав Шкоро с 24,1 на сто.

Хърватите гласуват предколедно на оспорвани президентски избори

Хърватите гласуват предколедно на оспорвани президентски избори

Оспорвана битка между трима кандидати

Останалите осем кандидати печелят общо 6 на сто от гласовете.

Ако никой кандидат не си осигури над 50 на сто от гласовете, ще се проведе втори тур.

Припомняме, че хърватите гласуват на президентски избори днес, които могат да отслабят позициите на управляващите консерватори преди държавата да поеме ротационното председателство на Европейския съюз.

Предколедните избори вероятно ще бъдат решени на балотажа на 5 януари 2020 г. заради завързаната битка между настоящия консервативен държавен глава Колинда Грабар-Китарович и други кандидати от дясно и ляво.

Грабар-Китарович стана президент през 2015 г. с подкрепата на дясноцентристката партия Хърватска демократична общност (HDZ), която доминира в Хърватия от независимостта на страната през 1991 г.

По време на мандата й 51-годишната лавира между умерените в партията и националистите.

Сред основните й съперници е известният музикант и певец Мирослав Шкоро, който е с десни възгледи.

Междувременно разделението на десния политически спектър откри пространство за бившия ляв премиер Зоран Миланович. 53-годишният диша във врата на Грабар-Китарович, показват последните анкети.

Премиер от 2011 до 2016 г., преди Миланович беше иронизиран за своята арогантност, но сега се опитва да се върне с обещание да направи Хърватия "нормална" страна с независима съдебна система и уважаване на малцинствата.