Ейре не обмисля да отваря отново хотелите преди средата на лятото поради високо ново на заболеваемост от COVID-19 в страната, заяви премиерът Мишел Мартин в събота. Барове, ресторанти, кафенета и хотели бяха затворени в Ирландия през по-голямата част от последната година, като най-новата национална блокада е в сила от края на декември. Страната е на 16 място  от 30-те страни, наблюдавани от Европейския център за контрол на заболяванията. Съобщава се за 250 случая на 100 000 души през 14-те дни до петък - по-малко от една пета от пика му в средата на януари, показват официални данни, предаде "Ройтерс".

Но правителството заяви, че трябва да бъде предпазливо при повторното отваряне, тъй като около 90% от случаите са от щама на вируса, открит за първи път във Великобритания. "Няма да се обмисля откриването на гостоприемство до средата на лятото, броят на вируса е твърде голям", каза Мартин в интервю за ирландски език на държавната телевизия RTE. "Всяко облекчаване на ограниченията трябва да бъде бавно и предпазливо поради заплахата от новите варианти на болестта", каза той.

Влизащите в Ирландия ще бъдат под карантина в специални хотели

Влизащите в Ирландия ще бъдат под карантина в специални хотели

Мерки срещу пандемията

В петък Ирландия също заяви, че е регистрирала първите си случаи на друг вариант на COVID-19, открит за първи път в Бразилия. Страната е регистрирала 4 135 смъртни случая, свързани с вируса, като почти половината от тях - от началото на януари.

Редица хотели в Ирландия ще бъдат използвани за изолиране на граждани, пристигащи от чужбина, като част от мерките, предприети от местните власти за борба с пандемията на коронавируса. Заместник министър-председателят в ирландското правителство Лео Варадкар обяви това по-рано през февруари.

В съответствие с действащите в страната правила двуседмичната самоизолация е задължителна за лицата, пристигащи в страната от Южна Африка и Бразилия, където преди това са регистрирани нови, по-инфекциозни щамове на коронавирус. Карантината трябва да се спазва и от посетители от други дестинации, ако не могат да представят сертификат за отрицателен тест за COVID-19, направен не по-рано от три дни преди влизане в Ирландия.

Националната карантина в Ирландия, третата от началото на пандемията, е въведена от 24 декември до 31 януари и след това бе удължена до 5 март на фона на разпространението на британския щам коронавирус.

Ейре с 1000 починали и 100 000 заразени през януари

Ейре с 1000 починали и 100 000 заразени през януари

Спад на новозаразени, но стабилно ниво на заболеваемост