Повече от 1000 смъртни случая и повече от 100 000 заразени с коронавируса са били регистрирани в Република Ирландия през януари, предаде Belfast Telegraph. За един месец в страната са открити повече случаи, отколкото през 2020 г.  Въпреки че напоследък здравните власти наблюдават спад в броя на новите случаи, нивото на заболеваемост остава относително високо.

В събота се наблюдават още 79 смъртни случая и 1414 случая на вируса. От най-новите случаи 608 са в Дъблин, 105 в Корк, 96 в Голуей, 65 в Мит, 59 в Донегал, а останалите 481 случая са разпространени в другите графства. Болниците остават под натиск с 1492 пациенти, положителни за Covid, от които 211 са в интензивно отделение.

Ейре отхвърли блокада, но затяга COVID правилата

Ейре отхвърли блокада, но затяга COVID правилата

От ниво 2 на 3, вместо на 5, както предлагат експертите

Ейре изисква отрицателен тест за Covid-19 от средата на месеца. Съществуващите изисквания за пътници от Великобритания и Южна Африка бяха удължени. Тестът трябва да се направи в рамките на 72 часа преди пристигането, се казва в изявление на правителството. Всеки, който пристига на ирландско летище без отрицателен тест, е изправен пред глоба от 2500 евро или шест месеца затвор.

Тези, които идват от страните от червения и сивия "списък", но са с втори отрицателен тест в рамките на пет дни може да не се изолират. При пристигането от зелени и оранжеви страни няма да се изисква да ограничават движението си при пристигане, но се очаква да спазват местните ограничения.

Освободени са превозвачите, летателните екипажи и служителите на първа линия.

Ейре също налага забрани заради коронавируса

Ейре също налага забрани заради коронавируса

22 са смъртните случаи и 2121 потвърдени случая