Facebook твърди, че "неволно изтеглил" имейл контактите на 1,5 милиона потребители без тяхното знание или съгласие, съобщава Business Insider.

От май 2016 г. компанията събира списъци с контакти за тези потребители, които са нови в социалната мрежа, но тъй като са "неволно качени във Facebook" сега ги изтрива.

Признанието идва след като служител по сигурност на информацията с  псевдонимн e-sushi забелязва, че Facebook приканва някои потребители да въвеждат паролите си за електронна поща, когато се регистрират с нов акаунт, за да проверят самоличността им. След това Business Insider установява, че ако сте въвели паролата си за електронна поща, се появява съобщение, в което се казва, че "импортира" контактите ви, без първо да се поиска разрешение.

Facebook разкри, че тези контакти са вкарани в системите на Facebook, където са използвани за подобряване на рекламата на Facebook, изграждане на уеб социални връзки и препоръчване за добавяне на приятели.

Говорител на Facebook заявява преди май 2016 г., че предлага опция за проверка на потребителски акаунт, като се използва паролата за електронна поща и доброволно качване на контакти едновременно. Въпреки това, компанията е променила функцията, а текстът, информиращ потребителите, че техните контакти ще бъдат качени, е изтрит - но основната функция не е.

Facebook няма достъп до съдържанието на имейлите на потребителите, обяснява говорителят. Общият брой на хората, чиято информация за контакти е неправомерно получена от Facebook, може да се окаже в десетки или дори стотици милиони, тъй като хората понякога имат стотици контакти, съхранявани в техните имейл акаунти. Говорителят не може да даде цифра за общия брой контакти, получени по този начин.

Инцидентът е най-новата грешка в неприкосновеността на личния живот от технологичния гигант, който скача от скандал в скандал през последните две години.

Разследват Facebook за продажба на данни

Разследват Facebook за продажба на данни

В казуса са засегнати 150 компании

След скандала в Cambridge Analytica в началото на 2018 г., когато се оказа, че политическа компания е събрала незаконно данни за десетки милиони потребители на Facebook, подходът на компанията към обработката на данните на потребителите е подложен на силен контрол.

Съвсем скоро, през март 2019 г., компанията разкри, че неволно е съхранила стотици милиони пароли за потребителски акаунти в открит текст, противно на най-добрите практики за сигурност.

Facebook вече планира да уведоми 1,5-те милиона потребители през следващите дни и да изтрие контактите от системите на компанията.

"Миналият месец спряхме да предлагаме проверка с парола за имейли като опция за хората, които удостоверяват профила си при регистрация за първи път. Когато проверихме стъпките, през които хората преминават, за да удостоверят профилите си, установихме, че в някои случаи имейл контактите на хората са непреднамерено качени във Facebook, когато те създават акаунта си", заявява говорителят на компанията.

"Изчислено е, че до 1,5 милиона имейл контакта на хората може да са били качени. Тези контакти не са споделени с никого и ние ги изтриваме. Поправихме основния проблем и уведомяваме хората, чиито контакти са свалени. Хората могат да проверят и управляват контактите, които споделят с Facebook в своите настройки", допълва компанията.

"Фейсбук" затяга политическата реклама

"Фейсбук" затяга политическата реклама

Социалната мрежа се готви за изборите за Европейски парламент