Палестинският министър-председател Салям Фаяд отрече да има контакти между противоборстващите движения Фатах и Хамас. Това той е заявил в интервю за арабската телевизия „Ал Хура",цитиран от РИА Новости.

Ситуацията в палестинските територии значително се влоши след като движението Хамас завзе властта в сектора Газа. Към настоящия момент между Фатах и Хамас няма никакви контакти до преодоляване на кризата", заявил министър-председателят.
Миналата седмица арабските средства за масова информация съобщиха за водене на тайни проговори между представители на Фатах и Хамас с цел преодоляване на вътрешно палестинския конфликт.

Президентът Махмуд Абас също отрече информацията по време на визитата си в Египет и опроверга категорично дори възможността за провеждане на някакви преговори, докато движението Хамас продължава да държи властта в сектора Газа в свои ръце.
В същото време премиерът Салям Фаяд изрази надеждата си, че мирният процес в Близкия изток в скоро време ще бъда постигнат значителен напредък независимо от сложността на настоящата ситуация.

"Палестинското общество е готово за създаване на независима държава, но аз не мога да бъда уверен в позицията на световната общественост и Израел. Необходимо е да се изработи реален механизъм, който да помогне на палестинците да станат независими от Израел", казва Фаят.

Той допълва, че не само палестинците носят вина за замразяване на мирния процес и подчертава, че израелската страна също е длъжна на приложи всички усилия за постигане на прогрес в преговорите.
Перспективите за придвижване на мирния процес в Близкия изток намаляха, след като движението Хамас установи контрол на сектора Газа и където продължава да функционира правителството на Исмаил Хания. На свой ред представители на Фатах настояват на това, че само те се явяват законни представители на палестинския народ.