Водещият американски експерт по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи прогнозира, че САЩ ще изпълнят целта си да разработят ваксина против коронавируса до края на година. Доктор Фаучи не се тревожи, че Китай може първи да създаде ваксина.

Тръмп отрече конфликт с Фаучи

Тръмп отрече конфликт с Фаучи

На фона на спекулациите за неразбирателство

Въпреки че няма гаранции, Фаучи заяви в интервю за "Ройтерс", че има добро усещане, че ваксината ще бъде създадена до края на 2020 г.

Преди дни от биотехнологичната компания Moderna обявиха, че напредват с разработването на ваксина. Компанията работи с учени от Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, ръководен от Фаучи.

Много експерти виждат безопасна и ефикасна ваксина като единствения начин за преодоляване на пандемията, отнела живота на повече от 575 000 души.

Фаучи коментира, че резултатите от тестовете на Moderna са особено обещаващи, защото ваксината изглежда осигурява имунитет.

Тръмп май се опитва да дискредитира Фаучи

Тръмп май се опитва да дискредитира Фаучи

Фаучи бил грешал за епидемията

Кандидатът на Moderna, който ще навлезе в последната фаза на изпитания на 27 юли, е един от повече от сто ваксини, разработвани по света, но само няколко кандидати получиха огромно финансиране по програмата на Белия дом Operation Warp Speed, която предвижда предоставяне на повече от 300 милиона дози безопасна и ефикасна ваксина против коронавируса до януари 2021 г.

Фаучи, който беше популярна фигура по време на пандемията, е критикуван от президента Доналд Тръмп и някои републиканци, тъй като експертът призова да не се бърза с отварянето на американската икономика.

Запитан как приема тези атаки, Фаучи отговори, че не го притеснява и че същината е това, което правят с ваксините, с терапиите и на клиничните изпитания.

Фаучи даде Европа за пример в борбата с коронавируса

Фаучи даде Европа за пример в борбата с коронавируса

Фаучи предупреди, че страната е изправена пред още по-голям риск

Фаучи не се притеснява, ако Китай първи пресече финала в разработването на ваксина. Въпреки че той се надява Китай да успее, Антъни Фаучи не смята, че те ще спечелят надпреварата в разработването на ваксина, най-малко не с много.

В крайна сметка Фаучи изрази надежда да бъдат създадени повече ваксини.

Дори и ваксината да провокира имунен отговор, Фаучи предупреди, че все още не е ясно за какъв период.

Има въпроси, на които в момента няма отговори, защото епидемията се разрази преди шест месеца, каза той и добави, че може да отнеме година преди да се отговори на въпроса за имунитета.

Проучване на "Ройтерс" сочи, че ¼ от американците не са сигурни дали ще си поставят ваксина.

Според него това е разбираемо, но неоправдано.