Топекспертът на САЩ д-р Антъни Фаучи потвърди в петък за NBC News, че приема предложението на новоизбрания президент Джо Байдън да се присъедини към неговата администрация и да служи като главен медицински съветник.

"Казах да веднага, още на място", каза Фаучи.

Фаучи, директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести, имаше трудни отношения и постояни разногласия за противоепидемичните мерки с президента Доналд Тръмп, който се закани да го уволни след изборите през ноември.

Фаучи настоя: Великобритания твърде бързо одобри COVID-19 ваксината на Pfizer

Фаучи настоя: Великобритания твърде бързо одобри COVID-19 ваксината на Pfizer

Бързите одобрения могат да намалят общественото доверие във ваксината

По време на цялата си предизборна кампания обаче Байдън показа подкрепа за Фаучи, като помоли американците да следват указанията му, а не теориите на конспирацията на президента.

В същото време, Фаучи се извини за по-ранно свое изявление - че Великобритания твърде бързо е одобрила COVID-19 ваксината на Pfizer.

САЩ все още не са одобрили ваксина срещу COVID-19, а FDA ще вземе решение за ваксината на Pfizer най-рано на 10 декември.

Тоекспертът обясни, че реакцията му е била прибързана и емоционална. Той не критикува опита и познанията на британските здравни власти, а единствено твърденията, че други държави са одобрили ваксина по-бързо от американците.

По думите му, съответните органи в САЩ действат различно и може би по-бавно, но и по-внимателно