Най-високопоставеният учен по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи в четвъртък отново увери обществеността, че коронавирусната ваксина ще бъде безопасна и ефективна.

В същото време, той призова за спиране на спекулациите, че разработката е прибързана и има политически цели, предаде NY Post.

Това каза Фаучи по време на първия брифинг на оперативната група за коронавирус в Белия дом от месеци.

Слуховете дойдоха след изказването на губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, че разработването на ваксини е политизирано от президента Доналд Тръмп и че ваксината ще трябва да премине и втори кръг от проверки от неговата администрация.

Припомняме, че по-рано той приветства предварителните резултати от изпитанията на ваксината срещу COVID-19 на американската биотехнологична компания Moderna като "изключително впечатляващи" и подчерта, че констатациите са категорично потвърждение на експерименталната иРНК (информационна РНК) технология, в която някои се съмняваха.

В интервю за "Франс прес" д-р Антъни Фаучи заяви, че би се задоволил с ваксини, които предпазват 70-75 процента от хората от разболяване.

Фаучи "изключително впечатлен" от ваксината срещу COVID-19 на Moderna

Фаучи "изключително впечатлен" от ваксината срещу COVID-19 на Moderna

"Това наистина е грандиозен резултат"

"Идеята, че имаме 94,5 процента ефективна ваксина, е изключително впечатляваща. Това наистина е грандиозен резултат, който не мисля, че някой е предполагал, че ще бъде толкова добър", изтъкна той.

Фаучи ръководи Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, който започна съвместното разработване на ваксината с американската биотехнологична компания през януари, малко след като Китай сподели генетичната последователност на новия коронавирус.

Тя се основава на сравнително нова технология, която използва синтетична версия на молекула, наречена "информационна РНА", за да проникне в човешките клетки и ефективно да ги превърне във фабрики за производство на ваксини.

Никоя ваксина, базирана на тази платформа, никога досега не е била одобрявана.

Ваксината може да получи спешно одобрение в САЩ в рамките на няколко седмици.

Броят на смъртните случаи сред хората, заразени с коронавирус в САЩ, надхвърли 1 900 на последното денонощие, показват данните от университета Джон Хопкинс.

Според него 1964 пациенти са починали в САЩ от COVID-19. Това е рекорд от началото на пандемията през март. Предишният връх беше отчетен на 17 ноември (1 707 жертви).

Новите случаи са над 182 600 към четвъртък, което пък е рекорд от март.

В страната са регистрирани над 11,71 милиона случая и 252 515 починали. САЩ са на първо място в света и в двете категории.