Най-високопоставеният учен по инфекциозни болести в САЩ приветства предварителните резултати от изпитанията на ваксината срещу COVID-19 на американската биотехнологична компания Moderna като "изключително впечатляващи" и подчерта, че констатациите са категорично потвърждение на експерименталната иРНК (информационна РНК) технология, в която някои се съмняваха.

В интервю за "Франс прес" д-р Антъни Фаучи заяви, че би се задоволил с ваксини, които предпазват 70-75 процента от хората от разболяване.

"Идеята, че имаме 94,5 процента ефективна ваксина, е изключително впечатляваща. Това наистина е грандиозен резултат, който не мисля, че някой е предполагал, че ще бъде толкова добър", изтъкна той.

Фаучи ръководи Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, който започна съвместното разработване на ваксината с американската биотехнологична компания през януари, малко след като Китай сподели генетичната последователност на новия коронавирус.

Тя се основава на сравнително нова технология, която използва синтетична версия на молекула, наречена "информационна РНК", за да проникне в човешките клетки и ефективно да ги превърне във фабрики за производство на ваксини.

Никоя ваксина, базирана на тази платформа, никога досега не е била одобрявана.

"Имаше много хора, които имаха резерви относно използването на нещо, което не беше изпробвано и вярно през годините; всъщност някои хора дори ни критикуваха за това", отбеляза Фаучи.

Втори пробив: Ваксината на Moderna показва 94,5% ефективност

Втори пробив: Ваксината на Moderna показва 94,5% ефективност

В клиничното изпитване са участвали над 30 000 души

Вчера Moderna и Националния институт по алергии и инфекциозни болести обявиха предварителните си резултати, базирани на 95 от 30 000 наети от тях доброволци, които са се разболели от COVID-19.

От 95 души, 90 са били в групата, на които е давано плацебо по време на изпитанието, а петима в групата, която е получавала лекарството, наречено иРНК-1273, което води до степен на ефиктивност от 94,5%.

Фаучи припомни, че някои са се усъмнили дали ваксината ще предотврати тежки форми на COVID-19, а не само леки или средно тежки случаи - и на това също беше отговорено категорично.

"Имаше 11 тежки събития, нито едно в групата на ваксините - 11 в групата на плацебо, така че това решава въпроса дали предотвратява тежко заболяване, което определено прави", настоя експертът.

Проектоваксината на Moderna следва подобен впечатляващ резултат на американската фармацевтична компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech миналата седмица, които съобщиха за ефективност от 90% на тяхната ваксина.

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност
Обновена

Кандидат за ваксина срещу Covid-19 показа 90% ефективност

Кандидатът на Pfizer/BioNTech е показал 90% ефективност

Запитан дали е твърде рано да се каже дали иРНК технологията вече е доказана, Фаучи, който обикновено е известен със своите предпазливи изявления, каза, че това е така.

"Смятам, че когато имате две подобни ваксини, които се оказаха ефективни повече от 90 процента, мисля, че иРНК е тук, тя се е утвърдила, не е необходимо да доказва каквото и да е повече. Данните говорят сами за себе си; това не съм аз, не е моето мнение - вижте данните", подчерта специалистът.

Традиционните вирусни ваксини използват действителни вируси, които трябва да се отглеждат в пилешки яйца или фетални клетъчни линии и са отслабени, така че да не навредят на хората - процес, който може да отнеме много месеци.

За разлика от тях, иРНК ваксините срещу COVID-19 доставят генетичната информация, необходима за създаване на протеин, който се намира на повърхността на вируса, директно до клетките в човешкото тяло, които след това го отглеждат.

Това подготвя имунната система да произвежда антитела срещу конкретния вирус и има голямото предимство да съкращава времето за разработване на ваксината до няколко седмици, след като учените имат генетичната последователност на протеина, който искат да създадат.

Фаучи искаше да подчертае критичната работа на ръководения от него институт, който според него е отговорен за разработването на точен начин за ориентиране на протеиновата молекула, така че да предизвика най-силния имунен отговор.

Но все още има някои въпроси без отговор, включително колко дълго трае имунитетът.

Фаучи каза, че е "сигурен", че ще издържи до известна степен, тъй като клетките на имунната система, наречени "памет Б клетки", остават в готовност, за да генерират нови антитела срещу вируса.

Но за колко време е неясно. "Не знаем дали ще минат година, две години, три години, пет години, не знаем", каза той.

Ваксината може да получи спешно одобрение в САЩ в рамките на няколко седмици.

Очаквайки го с нетърпение Фаучи заяви, че се притеснява от настроенията срещу ваксините в САЩ, страната, която е най-силно засегната от пандемията.

"Трябва да преодолеете това и да убедите хората да се ваксинират, защото от ваксина с висока степен на ефикасност няма полза, ако никой не се ваксинира", изтъква ученият.