Премиерът на Гърция Алексис Ципрас ожесточено се бори с народна и политическа съпротива във връзка със спора с Македония за името. От друга страна дипломатическата награда, която може да получи от разрешаването на спора, е примамваща. Компромис може да му спечели прозвището Ото фон Бисмарк на Балканите.

Гърция се съгласила на името Република Горна Македония?

Гърция се съгласила на името Република Горна Македония?

За Атина Горна Македония е слята дума

Това пише в анализ вестник "Файненшъл таймс" със заглавие "Ципрас играе покер за Македония".

Влиятелният британски вестник прави исторически преглед на спора за името между Гърция и Македония, подчертавайки, че около 60% от гърците са против "Македония" да бъде част от името на балканската страна. "Файненшъл таймс" припомня, че хиляди са излезли по улиците на Солун през януари, за да протестират. Също се споменава, че за неделя е запланувана масова демонстрация в Атина.

Анархисти предупредиха за „кръвопролитие” на готвения протест в Атина срещу БЮРМ

Анархисти предупредиха за „кръвопролитие” на готвения протест в Атина срещу БЮРМ

Демонстрацията е организирана от десни организации

Според изданието гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" напада Ципрас, че не разкрива истината за разговорите със Скопие. Гръцката църква, която първоначално подкрепяше Ципрас, сега е против компромис. Вестникът допълва, че е възникнала неконтролируема бъркотия и от това, че в коалицията на Ципрас влизат ултранационалисти, които поставят въпроса за Македония в центъра на политиките си.

В анализа пише още, че обсъждането на казуса е стратегия с висок риск за лидера на СИРИЗА, тъй като е в година, в която той трябва да празнува финансовата стабилизация на страната след 8-годишни проблеми.

Все още дипломатическата награда е примамваща. Под натиск от Вашингтон - САЩ искат Македония да се присъедини към НАТО още тази година, а ЕС разисква въпроса за облекчаване на гръцкия дълг, допускането на компромис от Ципрас може да му спечели прозвището Ото фон Бисмарк на Балканите, пише вестникът.

Но според "Файненшъл таймс" това би било прекалено много за гръцкия народ, който в продължение на 10 г. се бори с икономически проблеми.