Директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ - Кристофър Рей, смята, че Русия продължава да се намесва в изборните процеси в САЩ. С такова изявление той говори във вторник на изслушване в правната комисия на Конгреса на Сената.

Той потвърди също, че американските разузнавателни агенции периодично информират президента Доналд Тръмп за хода на техните дейности, насочени към ограничаване на чуждестранната намеса в изборните процеси в САЩ, отбелязва АП.

ФБР: Русия е заплаха за САЩ 365 дни в годината

ФБР: Русия е заплаха за САЩ 365 дни в годината

Кремъл подривал демокрацията

В допълнение, според ръководителя на ФБР, американските власти взаимодействат с американския частен сектор, опитвайки се да се справят с това, което смятат за чужда пропаганда в социалните мрежи.

В същото време Рей подкрепи идеята за запазване на хартиени бюлетини на изборите в САЩ. "Това ще отговаря на интересите на всички ...", - убеден е ръководителят на ФБР.

Рей също така каза, че основното предизвикателство пред американското контраразузнаване в момента са действията на разузнавателните служби на Китай и Русия.

"Бих казал, че няма държава, която сега представлява по-сериозна заплаха в сферата на контраразузнаването за нашата страна, отколкото Китай", заяви директорът на ФБР.

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

Директорът на ФБР вярва и че Русия е "изключително значителна" заплаха

В същото време директорът на ФБР изрази мнението, че американците не разбират напълно "характера на заплахата от Китай". - Това не е просто "шпионин срещу шпионин", обикновени офицери от разузнаването - каза шефът на ФБР. Той се позова на броя на работещите за разузнаването на Китай, включително "бизнесмени, учени на високо ниво, завършили на висшите учебни заведения и т.н.». Много от тези хора "работят за китайското правителство по различни причини", убеден е Рей.

Той призова все пак да не се разпалва лов на вещици.