Сигнал от австралийски дипломат изглежда е подтикнал ФБР да започне да разследва руска намеса на американските избори и възможна координация на Москва с предизборния щаб на президента Доналд Тръмп.

Това пише американският вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от АП.

Тръмп си измива ръцете, екссъветникът му бил на ниско ниво и доказан лъжец

Тръмп си измива ръцете, екссъветникът му бил на ниско ниво и доказан лъжец

Самият Тръмп засега излиза "сух" от аферата

Съветникът на Тръмп по време на предизборната кампания Джордж Пападопулос е заявил пред дипломата Александър Даунър по време на среща в Лондон през май 2016 г., че Русия има хиляди имейли, които могат да опетнят кандидата на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън, отбелязва вестникът.

Даунър, бивш външен министър на Австралия, е топ дипломат на страната във Великобритания.

Австралия предала информацията на ФБР след изтичането на имейли за демократите в публичното пространство, пише изданието, позовавайки се на бивши и настоящи американски и чуждестранни служители.

Хакерската атака и разкритията, че член на кампанията на Тръмп може да е имал вътрешна информация за това са движещи фактори, които са подтикнали ФБР да започне разследване през юли 2016 г., пише "Ню Йорк таймс".

Съветник от щаба на Тръмп лъгал ФБР за руска "мръсотия"

Съветник от щаба на Тръмп лъгал ФБР за руска "мръсотия"

Руската сага започва да се разплита

Адвокат на Белия дом отказа коментар, заявявайки в съобщение, че администрацията продължава да сътрудничи на разследването, водено от специалния прокурор Робърт Мълър.

Пападопулос се призна за виновен, че е излъгал ФБР и в момента сътрудничи на властите. Съдебни документи от преди два месеца показват, че през април 2016 г. той се е срещнал с Джоузеф Мифсуд, професор в Лондон, който му е разкрил за притежавани от Москва имейли. Това е станало преди Националният комитет на Демократическата партия да разбере, че хакери са проникнали в имейлите на партията.

"Ню Йорк таймс" допълва, че Пападопулос е споделил тази информация с Даунър.