Разположените в американския град Сиатъл агенти за защита на федералното имущество напуснаха града, след като местните власти се оплакаха, че присъствието му ескалира създалото се напрежение, обяви кметът на града Джени Дъркан, цитирана от "Ройтерс".

Около 60 пострадали полицаи при безредици в Сиатъл

Около 60 пострадали полицаи при безредици в Сиатъл

47 души са били задържани

Американски тактически сили пристигнаха в най-големия град в щата Вашингтон през миналата седмица за охрана на федералните учреждения след атаки по федерален съд в Портланд, Орегон.

Дъркан отхвърли дислоцирането, заявявайки, че не са получили съгласието на местните власти. По думите й разполагането им само е усложнило положението. Тя написа в "Туитър", че Департаментът за вътрешната сигурност на САЩ й съобщил, че агентите от тактическо звено за патрул по границата са напуснали Сиатъл.

Джени Дъркан е сред кметовете от Демократическата партия, които призовават за прекратяване на насилието на протестите срещу расизма и полицейския произвол, след като президентът Доналд Тръмп използва снимки с разрушения в предизборната си кампания.

Десетки арестувани след многохиляден протест в Сиатъл

Десетки арестувани след многохиляден протест в Сиатъл

Трима полицаи са били ранени

Във вторник главният прокурор Уилям Бар заяви, че федералните агенти в Портланд са разположени за спиране на "размирниците", които рушат съдебната палата и отхвърли предположенията на демократите, че това е част от кампанията на Тръмп за налагане на "закон и ред" преди изборите на 3 ноември.

През последните седмици най-големите протести срещу расизма в САЩ са в Сиатъл.

Тръмп изпрати федерални агенти в Сиатъл

Тръмп изпрати федерални агенти в Сиатъл

Решение на президента на САЩ