"Фейсбук" и "Туитър" ограничиха разпространението на критична статия на "Ню Йорк пост" към Джо Байдън. Решението на социалните мрежи предизвика гняв сред консерваторите и дебат как платформите трябва да се борят с дезинформацията преди президентските избори, пише "Гардиън".

"Туитър" предприе безпрецедентен ход срещу голяма медия. Социалната мрежа попречи на потребители да публикуват линкове към историята на вестника и снимки от непотвърдения материал. От социалната мрежа коментираха, че ограничават разпространението на статията, тъй като повдига въпроси около "произхода на материалите", включително статията, която съдържа материал, който най-вероятно е бил изтеглен от компютър, оставен от Хънтър Байдън в сервиз за ремонт на компютри в Делауеър през април 2019 г. Политиките на "Туитър" забраняват разпространение на съдържание с лична информация, което е придобито чрез хакерска намеса.

Компанията още по-подробно обясни решението си с няколко съобщения в социалната мрежа, отбелязвайки, че някои от материалите в статията съдържат лична информация. През 2018 г. мрежата въведе политика, която забранява публикуване на откраднат материал при хакерска атака.

Тръмп обвини Байдън в корупция, скочи на социалните мрежи за двоен стандарт

Тръмп обвини Байдън в корупция, скочи на социалните мрежи за двоен стандарт

Поредни нападки между конкурентите за Белия дом

За първи път "Туитър" директно ограничи разпространение на информация от новинарски сайт, докато продължава да прилага по-стриктни правила в борбата с дезинформацията преди президентския вот. В сряда вечерта "Туитър" дори блокира личния профил на говорителя на Белия дом Кейли Макенани заради споделяне на статията.

"Фейсбук" в същото време ограничи линковете до статията, като се мотивира, че има въпроси около нейната валидност. "Това е част от нашия стандартен процес за намаляване разпространението на дезинформацията", обяви говорител на компанията.

Действията на социалните мрежи срещу статията на "Ню Йорк пост" предизвикаха гнева на консерватори, които обвиниха двете компании в защита на Байдън, който води на Тръмп в социологическите проучвания.

"Ню Йорк пост" също разкритикува компаниите, обвинявайки ги, че се опитват да помогнат на предизборната кампания на Байдън.

"Фейсбук" и "Туитър" не са медийни платформи. Те са пропагандни машини, пише вестникът в материал на редакцията.

Междувременно сенаторът от Републиканската партия Тед Круз писа на "Туитър", че цензурирането на тази статия е доста лицемерно, тъй като позволяват на потребители да споделят критични материали към други кандидати, въпреки че източниците не са много ясни.

Доналд Тръмп написа в "Туитър", че това е "ужасно".

В статията на вестника пише, че бившият вицепрезидент е имал връзка с бизнеса на сина му Хънтър в Украйна. Изданието отбелязва, че имейл разкрива как Хънтър Байдън е запознал баща си с украински бизнесмен.

Собственикът на сервиза на компютри заявил пред вестника, че е предал копие на информацията от твърдия диск на очевидно изоставения компютър на Руди Джулиани, личен адвокат на Тръмп.

Историята е около един имейл от април 2015 г., в който съветник от Управителния съвет на компанията "Бурисма" благодари на Хънтър, че го е поканил на среща с баща му във Вашингтон. Но не се съобщава кога се е провела срещата и къде се е случила.

Говорител на кампанията на Джо Байдън заяви, че разследвания на медиите, на сенатски комисии под контрола на Републиканците и други са достигнали до едно и също заключение, че Джо Байдън е водил официална американска политика към Украйна и не е нарушил законите.

От кампанията поясниха, че не са били уведомени от "Фейсбук" и "Туитър" за действията им по отношение на статията.

Други също хвърлят съмнения около достоверността на статията, като се имат предвид действията на Джулиани в миналото, които са свързани с дезинформация и лъжи за Байданови и Украйна.