Филипините се подготвят за евентуално тримесечно извънредно положение в районите около изригващия вулкан Майон, който вече наложи евакуирането на повече от 81 000 души, съобщава агенцията за бедствия в страната, цитирана от "Ройтерс".

Вулканът Майон в провинция Албай продължава да изхвърля лава и пепел, допълват вулканолози. "Ние се подготвяме за три месеца, за тази извънредна ситуация", коментира Ромина Марасиган, цитирайки подобни ситуации по време на предшестващи изригвания на вулкана висок 2 462 метра.

"Изселените семейства може да се наложи да останат в центровете за евакуация за този дълъг период , допълва тя. Хранителни и други консумативи са осигурени, но се увеличават притесненията за здравните и хигиенни условия във всички 69 временни заслона извън опасната зона.

"Респираторните заболявания са възможни поради изхвърлената пепел. Оставаме нащрек," коментира Марасиган на брифинг и добавя, че 69 672 души са настанени в училища, а близо 12 000 са приютени в палатки или са при роднини.

Здравни работници дават безплатни прегледи и лекарства на възрастните жени и деца в центровете за евакуация, но няма достатъчно тоалетни. "Провинцията прави всичко възможно", за да изпълни тези санитарни изисквания, коментира Нестор Сантяго, помощник-секретар в министерството на здравеопазването.

Броят на отменените полети е нараснал до 97, съобщава още агенцията за бедствия. Вулканолози отчитат седем момента на интензитет за няколко минути в продължение на 21 часа от четвъртък сутринта. Фонтани от лава достигат височина от 150 до 500 метра, придружени от пепел на височина до 3 километра над кратера.