Военни представители на Филипините и САЩ постигнаха съгласие да ограничат съвместните военни учения и да намалят американското военно присъствие в азиатската страна.

Това разкри филипински генерал, замесен в разговорите, цитиран от Ройтерс.

Но в съвместно съобщение двете държави говорят за "тясно сътрудничество", въпреки че е пропуснато да се спомене за някакво намаляване на съвместните ангажименти.

Президентът на Филипините Родриго Дутерте многократно изрази опозицията си срещу чуждестранно военно присъствие на филипинска земя и заплаши да спре всички съвместни учения със САЩ, както и да денонсира споразумения.

Четейки съвместното съобщение, говорителят бригаден генерал Реституто Падила заяви, че ще продължи "тясното сътрудничество" в областта на националната сигурност и отбраната. 

Той добави, че това ще включва хуманитарна помощ, помощ при бедствия, контратероризъм и морска сигурност.

Но филипински генерал, участвал в преговорите, подчерта, че Вашингтон и Манила също са постигнали съгласие за намаляване на размера и честотата на провежданите съвместни учения, както и броя на участващите американски войници.

"Двата съюзника ще се фокусират повече към хуманитарна помощ и операции в отговор на бедствия, и други нетрадиционни военни обучения и учения", добави генералът, пожелал анонимност.

Броят на американските войници ще бъде "малък", поясни генералът. Около 5 хиляди американски войници вземаха участие в ученията във Филипините през последните две години.

Филипинският военен каза още, че Министерството на отбраната е инструктирало военните да намалят съвместните учения.

Манила, по думите му, ще настоява и за намаляване на самолетите и войниците, които са базирани на ротационен принцип във филипински бази.

Говорителят на военния департамент на САЩ обяви, че са постигнали споразумение за "промяна на някои учения" с фокус към хуманитарна помощ, борба с бедствията и контратероризъм. Говорителят добави, че други партньори ще бъдат поканени, за да се "подобри многостранното сътрудничество".