Филмът за любовната афера на цар Николай II с красивата балерина Матилда от месеци държи в напрежение цяла Русия. Сюжетът е трън в очите на църквата, посочва Юрий Решето в коментар за Дойче веле.

"Матилда" е надеждно скрита. Нищо не показва, че има премиера - нито плакат, нито програмна брошура. Вместо това в програмата на прочутия Мариински театър е обявен гастрол на естонския национален балет. И нищо друго.

Едва ли някой подозира, че на 23 октомври 2017 се показва премиера с национално значение - премиера, която от месеци държи в напрежение цялата страна. Това е историята за Матилда - главната героиня в едноименния филм на руския режисьор Алексей Учител. Матилда Кшесинская се е наричала красивата танцьорка от полски произход, която преди сто години завърта главата на руския цар Николай II. Аферата за малко не му струвала трона. В последния момент монархът се отказва от своята любима и се завръща при съпругата си - недотам красивата принцеса от германски произход Алис фон Хесен-Дармщат, известна в Русия като Александра (Алиса) Фьодоровна. Тронът е спасен, но не за дълго...

Този сюжет, заснет по маниера на холивудски опус с пищни исторически костюми, от вече близо година е трън в очите на Руската православна църква, а за войнствените ѝ последователи - повод да сеят омраза и насилие. Междувременно скандалите станаха толкова шумни, че множество киносалони не желаят да показват филма, а германският актьор Ларс Айдингер, който изпълнява главната роля, дори се отказа от посещението си в Русия поради страх от физическа разправа. В Русия клеветят Айдингер и го наричат "гей и порно-изпълнител".

Наталия срещу Матилда

Инициатор на клеветническата кампания е една нежна блондинка: Наталия Поклонская - една от най-пъстрите птици в руската политика. Бившата прокурорка от полуостров Крим и сегашна депутатка в Думата преди около година откри кампанията срещу "Матилда", превръщайки я в своя лична кауза. Обвинението е следното: царят, който е свален от власт по времето на Октомврийската революция от 1917 и убит от болшевиките, а после канонизиран за светец от Руската православна църква, бил представен по "недостоен начин". А законодателството в Русия предвижда наказания за подобни неща.

Депутатката е гледала не филма, а само рекламния клип за него, но твърди, че и той ѝ е бил достатъчен, за да разбере в колко непристойна светлина е представен монархът. Поводът за това явно е една твърде плаха креватна сцена на царя с неговата любима.

Безконтролно насилие

Поклонская поведе яростна битка срещу филма: събираше подписи, подаде жалба в прокуратурата, ангажираше всевъзможни експерти. Но всичките ѝ усилия останаха напусто, защото оценките гласяха, че филмът може да бъде показван. До този извод достигна дори и Държавната Дума, чиито членове го изгледаха при закрити врати и отсъдиха, че няма повод филмът да бъде спрян.

Но тези оценки дойдоха твърде късно: духът на религиозно мотивираната омраза отдавна вече беше изпуснат от бутилката. Прекалено дълго властите бездейно слушаха заплахите на групировката "Свещена Русия - Християнска страна" и на депутатката Поклонская.

През февруари тази година въпросната групировка заплашваше, че ще пали всички кина, които се осмелят да покажат "Матилда", защото трябвало да "защитава честта на царя". Година по-късно един от водачите на "Свещена Русия" бе арестуван, а самата групировка - забранена. Но и тази мярка дойде твърде късно, както личи от хрониката на последвалите събития. На 4 септември, няколко дни преди предпремиерното представление в Екатеринбург, малък бус се вряза в киното, което трябваше да покаже филма. Киното изгоря до основи. Шофьорът-подпалвач обясни, че по този начин искал да изрази протеста си срещу филма.

В нощта срещу 12 септември в Москва беше подпалена колата на адвоката, който защитава режисьора на филма. Задържани бяха трима души, единият от които е член на религиозно-екстремистката групировка "Свещена Русия". По време на обиските в дома на единия от задържаните са намерени лепенки с призива "Да подпалим Матилда".

Серията от насилие не можа да бъде спряна и от личната молба на режисьора Алексей Учител, отправена към руския президент Путин. Провокации и атентати не са изключени, независимо че филмът за царя дори не фигурира в официалната програма на Мариинския театър.