Финансовите пазари по света реагираха положително след обявената от медиите в събота победа на Джо Байдън срещу американския лидер Доналд Тръмп, като акциите в Япония достигнаха най-високото си ниво от близо три десетилетия, а цените на петрола се увеличиха, информират "Гардиън" и ДПА.

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

Байдън: Аз ще бъда президент обединител

В първата си реч, откакто бе избран за президент на САЩ.

Акциите на борсите в Европа и Ню Йорк също се очаква да отчетат рязко покачване, след като Байдън обеща да се опита да обедини Америка след четири турбулентни години под администрацията на Тръмп.

Индексът Nikkei в Токио се покачи с 2,12%. Това бе и първият шанс на търговците в Азия да разберат какво им е мнението за победата на бившия вицепрезидент.

Южнокорейският индекс Kospi добави 1,16%.

Тръмп: Измамна победа за Байдън

Тръмп: Измамна победа за Байдън

С нови факти около изборите излезе президентът

В Китай Shanghai Composite нарасна с почти 2%, в Хонконг акциите се увеличиха с 1,5% и австралийският индекс ASX200 приключи с 1,74% ръст.

Търговията на фючърси показва, че FTSE100 ще се увеличи с 1,3% при отварянето на борсите днес, докато S&P500 ще се разшири с 1,5%, а Nasdaq с 2%.

Инвеститорите изглежда залагат, че Байдън вероятно ще се окаже без контрол в Сената и следователно няма да може да прокара значителни фискални стимули, което ще принуди Федералния резерв да продължи да налива пари в икономиката и да държи лихвите на исторически ниски нива.

Цената на петрола се покачи на фона на скока на случаите на коронавирус, което намали търсенето на "черното злато". Барел сорт "Брент" се търгува за 40,48 долара след увеличение с 1 долар.

В събота стана ясно, че Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказва да признае поражението си.