Финландия изпраща на Украйна своя 22-ри пакет военна помощ на стойност 190 милиона евро. Според финландското правителство предложението е одобрено от президента на страната в петък, предава "Ройтерс".

"Поради оперативни причини и за да се гарантира безопасността на доставката на помощта, подробното съдържание на пакета, както и методите и времето за доставка, няма да бъдат оповестени публично", каза правителството в прессъобщение.

Общият размер на помощта, предоставена от Финландия на Украйна по време на войната, достигна 1,8 милиарда евро.

Ако се преизчисли по съотношението между БВП и валутния курс, тогава 190 милиона евро за Финландия се равняват на 18 милиарда долара за САЩ. 1,8 милиарда евро финландска помощ е еквивалентна на 171 милиарда долара помощ от САЩ.

"В дългосрочен план трябва да намерим нови начини за подкрепа на Украйна както на национално ниво, така и на по-широка основа. Сега подготвяме дългосрочен план за подкрепа на Украйна", цитира правителствената пресслужба Министърът на отбраната на Финландия Анти Хакканен.

"Нашата индустрия има много ноу-хау и ние в министерството на отбраната работим за по-ефективното използване на тези технологии в подкрепа на Украйна. Един пример е нашето производство на боеприпаси", каза финландският министър на отбраната.

Норвегия планира да достави на Украйна допълнителни системи за ПВО NASAMS

Норвегия планира да достави на Украйна допълнителни системи за ПВО NASAMS

Стойността на поръчката се оценява на 3,45 милиарда норвежки крони - повече от 300 милиона евро.