Норвежкото правителство предложи на парламента да поръча още системи за противовъздушна отбрана NASAMS, част от които се очаква да бъдат прехвърлени в Украйна. Това съобщи правителството на Норвегия на 9 февруари на сайта си, пише украинското издание "Европейска правда", цитирано от "Ройтерс".

Мобилната зенитно-ракетна система със среден обсег NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-air Missile System) е предназначена за поразяване на въздушни цели на малка и средна височина при всякакви метеорологични условия. Комплексът е разработен от норвежката компания Norwegian Kongsberg companies съвместно с американската компания Raytheon Company System.

Стойността на поръчката се оценява на 3,45 милиарда норвежки крони - повече от 300 милиона евро.

"Норвежката система NASAMS спасява живота на украинците и предотвратява разрушаването на сгради и инфраструктура. Руските ракетни и безпилотни атаки са мащабни и брутални, така че противовъздушната отбрана е изключително важна за Украйна", цитира Украинска правда думите на норвежкия министър на отбраната Бьорн Арилд Грам.

В същото време, както отбелязва изданието, министърът е загрижен Норвегия възможно най-бързо да придобие системи за противовъздушна отбрана за собствената си защита. Все още не е известно каква част от поръчаното оръжие ще отиде в Украйна.

Боинг изпраща далекобойни бомби на Украйна

Боинг изпраща далекобойни бомби на Украйна

Те могат да пристигнат на бойното поле още в сряда