Финландските власти препоръчаха на гражданите, ако е възможно, да преминат към работа от разстояние поради влошената ситуация с коронавируса, коментира на пресконференция министърът по въпросите на местното самоуправление Сирпа Паатеро, цитирана от ТАСС.

"Правителството препоръчва на всички служители от публичния сектор да работят от разстояние, ако могат. Същата препоръка се отнася и за служителите от частния сектор", каза тя.

Правителството допълнително намалява броя на участниците в публични събития. В някои региони се препоръчва да бъдат забранени, в някои (засега това е само един регион) - да се ограничи броят на участниците до 10 души.

Броят на случаите на коронавирусна инфекция във Финландия се е увеличил с 241 на ден, достигайки в четвъртък 12 944. От началото на пандемията в страната са регистрирани 350 смъртни случая. Според последните оценки скоростта на пандемията се ускорява почти в цялата страна, в повече от половината от случаите обстоятелствата на инфекцията остават неясни.

Финландия затвори границите от 19 март до 13 май, за да осуети разпространението на коронавируса. От 19 септември страната разреши влизане, без да е необходима карантина от страни, където броят на случаите на коронавирус е 25 на 100 хиляди население през последните две седмици.

От 1 октомври за страни, в които този праг е надвишен, влизането може да бъде разрешено без 14-дневна карантина, ако има два отрицателни теста за коронавирус - първият трябва да се направи преди пътуването, вторият след пристигането в страната. Тази мярка ще засегне само страните от ЕС, Шенгенската зона и държавите от списъка на трети държави, съставен от ЕС.

Финландия отчита "фантастични" резултати при откриването на COVID-19 с кучета

Финландия отчита "фантастични" резултати при откриването на COVID-19 с кучета

Обучението на четириногите варира между няколко часа и няколко месеца