Използването на кучета за откриване на заразени с коронавирус на летището в Хелзинки дава фантастични резултати. Това увери за "Спутник" изследователката Анна Хиелм-Бьоркман от Хелзинкския университет.

"Първите резултати са фантастични. Кучетата откриват COVID-19 с голям успех. Впечатляващо е колко бързо се учат и свикват с новата миризма", заяви тя.

Първите научни данни ще бъдат публикувани до 29 октомври - месец след началото на експеримента.

Хиелм-Бьоркман подчерта, че кучетата, участващи в проекта, койо е първи по рода си в света, не са полицейски, а обикновени домашни любимци.

Коронавирус: Финландия открива заразени с обучени кучета

Коронавирус: Финландия открива заразени с обучени кучета

Кучета са разположени на международното летище в Хелзинки

Установи се, че кучетата лесно откриват коронавируса, бързо се учат и резултатите са добри. Въпреки това обучението за откриване на каронавируса зависи от всяко конкретно животно, поясни изследователката и допълни, че курсът на обучение варира между няколко часа и няколко месеца.

Основното предимство на метода е, че кучетата са способни да откриват вируса от много по-малки проби спрямо необходимите за PCR тест, както и за много по-кратко време в сравнение с резултатите от лабораториите.

Хиелм-Бьоркман поясни, че за четириногите няма никаква опасност при участието им в проекта, тъй като не се заразяват с новия коронавирус.

Финландските изследователи вече споделят опита си с други страни, сред които Русия и ОАЕ.