Финландия разположи кучета, подушващи коронавирус, на главното международно летище в скандинавската страна в рамките на четиримесечен опит на алтернативен метод за тестване, който може да се превърне в лесен и бърз начин за идентифициране на заразените пътници, съобщава АП.

Четири кучета от различни породи, обучени от Финландската асоциация за откриване на миризма, започнаха работа в сряда на летището в Хелзинки като част от финансираното от правителството изпитание.

"Това е много обещаващ метод. Кучетата са много добри в надушването", коментира Анна Хиелм-Бьоркман, професор по медицина на коне и малки животни от Университета в Хелзинки.

"Ако работи, ще бъде добър метод за скрининг на всякакви места", каза тя, като изброи болници, пристанища, домове за възрастни хора, спортни съоръжения и културни събития сред възможните места, където обучени кучета могат да помогнат.

Докато изследователи в няколко държави, включително Австралия, Франция, Германия и САЩ, също изучават кучета като детектори на коронавирус, финландското проучване е сред най-големите досега.

Хиелм-Бьоркман коментира, че Финландия е втората страна след Обединените арабски емирства - и първата в Европа - която е назначила кучета да душат за коронавируса. Подобна програма стартира на международното летище Дубай през лятото.

Пътниците, които се съгласят да положат безплатен тест по доброволната програма в Хелзинки, нямат пряк физически контакт с куче.

Те са помолени да потрият кожата си с кърпичка, която след това се поставя в буркан и се подава на куче, което чака в отделна кабина. Участващите животни - ET, Kossi, Miina и Valo - преди това са преминали обучение за откриване на рак, диабет или други заболявания.

На кучето му трябват само 10 секунди, за да подуши пробите от вируса, преди да съобщи резултата от теста чрез драскане с лапа, лягане на земята или друг начин. Всичко трябва да приключи в рамките на една минута.

Ако резултатът е положителен, пътникът се приканва да си направи PCR тест за коронавирус, за да се провери точността на кучето.

Тимо Аронкито, заместник-кметът на Вантаа, регионът, в който се намира летището, заяви, че програмата струва 300 000 евро - сума, която той нарича "забележително по-ниска", отколкото другите методи за масово тестване на пристигащите пътници.

Четирите кучета ще работят на летището на смени, като две дежурят, докато другите две си почиват.

"Кучетата трябва да си почиват от време на време. Ако една миризма е лесна, тя не изморява кучето твърде много. Но ако наоколо има много нови миризми, кучетата се уморяват по-лесно", коментира Анет Каре от Финландската асоциация за откриване на миризми или "Умен нос".