Финландия засега не планира да се присъедини към НАТО, заяви в петък външният ѝ министър Пекка Хаависто на фона на засиленото напрежение между Русия и Украйна, съобщи Ройтерс.

"Финландия не обсъжда с НАТО присъединяване, нито пък й предстои такъв проект. Политиката на Финландия в областта на сигурността остава непроменена", заяви Хаависто пред репортери след срещата на външните министри на Европейския съюз във Франция.

В коментар на предупреждението на полския външен министър, че Европа е по-близо до война, отколкото е била през последните 30 години, Хаависто заяви, че разбира натиска, на който са подложени Украйна и Полша поради натрупаното напрежение. "Но се надявам, че няма да изпаднем в подобна ситуация", допълни той.

Интересът на Финландия и Швеция към членство в НАТО се превърна в тема на международен дебат тази седмица, когато официални представители на Русия и САЩ проведоха разговори за политиката за сигурност в Женева.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън намекна в интервю за MSNBC, че Финландия иска да се присъедини към НАТО, след като в сряда говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира пред репортери, че Русия ще разглежда такава крачка като "инструмент за конфронтация".

Финландия: Решението за членство в НАТО е в нашите собствени ръце

Финландия: Решението за членство в НАТО е в нашите собствени ръце

В отговор на претенциите на Москва…