В момента Европа е по-близо до война, отколкото е била през последните 30 години, предупреди външният министър на Полша по време на третия кръг от дипломатически преговори тази седмица, насочени към намаляване на напрежението между Русия и Украйна. Това предаде Ройтерс.

Обръщайки се към пратениците на 57-те страни членки на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), Збигнев Рау не назова Русия, но изброи редица конфликти, в които се твърди, че тя е замесена.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години. От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа ", заяви Рау в реч, в която очерта приоритетите на страната си, която тази година е ротационен председател на организацията.

Полша поема председателството на ОССЕ

Полша поема председателството на ОССЕ

Ситуацията в Източна Украйна и пандемията са приоритет...

Полша е сред членовете на НАТО, които се противопоставят най-яростно на това, което смятат за ревизионистични амбиции на Русия в Източна Европа.

"Трябва да се съсредоточим върху мирното разрешаване на конфликта в Украйна и около нея", допълни Рау и призова за "пълно зачитане на суверенитета, териториалната цялост и единството на Украйна в рамките на международно признатите ѝ граници".

Русия е разположила повече от 100 000 войници близо до границите си с Украйна, която вече се бори с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната си част. Припомняме, че Русия анексира украинския регион Крим през 2014 г.

Виталий Кличко за напрежението с Русия: Подготвяме се за всяка възможност

Виталий Кличко за напрежението с Русия: Подготвяме се за всяка възможност

Кметът на Киев смята, че страната му трябва да е в готовност да се защити