Виталий Кличко, бившият боксьор в тежка категория и настоящ кмет на Киев, отправи остро предупреждение към Русия за присъствието на нейни войски в близост до границата с Украйна.

"Подготвяме се за всяка възможност. Ако се стигне до ескалация (...) трябва да сме готови да защитим независимостта и целостта на страната си - и гражданската отбрана също трябва да бъде подготвена", заяви Кличко в интервю за CNN.

"Надяваме се това никога да не се случи, това е най-лошият сценарий, но трябва да сме готови", добави той.

От месеци има напрежение в близост до украинско-руската граница, където са се струпали над 100 000 руски войници. Кличко заяви, че е притеснен от руските военни сили, но и че е възможно те да са просто тактика за "показване на мускули".

Кметът на Киев разкритикува преговорите в Швейцария и Белгия, че не включват Украйна на високо равнище, и ги нарече "геополитическа" игра. "Всички говорят за Украйна без Украйна", каза той.

"Без доставка на оръжия в този регион, без финансова подкрепа, без пропаганда, този конфликт никога, никога няма да се случи. Всичко става под контрола на Руската федерация", коментира още бившият боксьор.

Киев отсече: Русия няма думата за членството на Украйна в НАТО

Киев отсече: Русия няма думата за членството на Украйна в НАТО

"Това е "червена линия", която нито Украйна, нито нашите партньори няма да преминат"