Финландия премахна повечето страни членки от "зеления списък за пътуване", като само пристигащи от шепа държави ще могат да влизат в страната без ограничения, обяви правителството, цитирано от АФП.

По-твърдите правила, които са с цел предотвратяване разпространението на коронавируса, означават, че само хората от Италия, Унгария, Словакия, Естония и Литва ще могат да влизат в скандинавската държава без да доказват, че имат валидна причина за пътуване и да се самоизолират за две седмици.

Финландия ограничи продажбата на парацетамол

Финландия ограничи продажбата на парацетамол

Специалните мерки влизат в сила незабавно и ще продължат до януари 2021

Пристигащите от няколко държави извън ЕС, включително Грузия, Руанда и Южна Корея, ще продължат свободно да влизат според новите мерки, които ще влязат в сила през следващия понеделник.

"Граничната политика на Финландия е най-строгата в ЕС, защото искаме да запазим относително добра вирусна ситуация във Финландия", обяви вътрешният министър Мария Охисало на пресконференция.

Финландия отваря границите си за туристи от 17 европейски страни, не и за България

Финландия отваря границите си за туристи от 17 европейски страни, не и за България

За редица страни, включително България, граничните ограничения са удължени до 11 август

От юни правителството съобщи, че ще пуска пристигащи от държави с по-малко от 8 нови случая на коронавирус на 100 000 души през последните две седмици, макар че властите сега направиха изключение за държави с под 10 случая.

Въпреки че това мерките на Финландия са далеч по-стриктни от на съседите си, Норвегия пуска от държави, където има до 20 нови случая на 100 000 души.

Финландия е една от държавите в Европа с най-малко случаи на коронавирус, като последните две седмици регистрира само 5,3 случая на 100 000 души, въпреки че броят им се увеличава.

Охисало също обяви, че рестрикциите на сухопътните граници на Финландия с Швеция и Норвегия ще бъдат разхлабени, за да се позволи на граждани от двете страни на границата по-лесно да изпълняват ежедневните си задачи.

По време на среща на кабинета министрите също обсъдиха забрана на полетите от северномакедонската столица Скопие заради висок брой на заразените, каза транспортният министър Тимо Харака.