Президентът на Финландия Саули Ниинистьо коментира на среща с президента на САЩ Джо Байдън, че с руското нахлуване в Украйна на 24 февруари "маските паднаха и виждаме само студените лица на войната", съобщава "Гардиън". 

"Войната на Русия в Украйна промени средата на Европа и нашата сигурност. Финландия предприема стъпката за членство в НАТО, за да укрепи не само собствената си сигурност, но и да разшири трансатлантическата сигурност. Това не е заплаха за никого.

Министър-председателят на Швеция Магдалена Андерсон също коментира нахлуването на Русия, което според нея е преломен момент за нейната страна. "Ситуацията в Украйна ни напомня за най-мрачните дни в европейската история. Но през последните месеци ние показахме трансатлантическо единство и сила в най-добрия си вид и отговорихме енергично на руската агресия, като предоставихме безпрецедентна подкрепа за Украйна".

Тя признава, че решението на нейната страна да се стреми към членство в НАТО е значителн различие от нейната вековна позиция на неутралитет. "След 200 години военно необвързаност, Швеция избра нов път. Пълномащабната агресия на Русия срещу суверенен и демократичен съсед бе преломен момент за Швеция. Сигурността на шведския народ ще бъде най-добре защитена в рамките на НАТО. С Швеция и Финландия като членки, НАТО също ще бъде по-силен. Ние сме защитници на свободата, демокрацията и правата на човека".

Байдън: Днес НАТО е нужен повече от всякога

Байдън: Днес НАТО е нужен повече от всякога

Швеция и Финландия, "две големи демокрации, правят НАТО по-силен"

Президентът на Финландия коментира, че страната му е решила да търси членство в НАТО след "бърз, но много задълбочен процес". "Решението беше взето с огромно парламентарно мнозинство и огромна, силна народна подкрепа. Финландия ще бъде силен съюзник в НАТО. Ние приемаме сигурността си много сериозно. Финландските въоръжени сили са едни от най-силните в Европа".

Турция заяви, че ще отхвърли молбите на Финландия и Швеция заради предполагаемата им подкрепа за Кюрдската работническа партия (ПКК), която страната счита за терористична организация.

Обръщайки се директно към Турция, Ниинистьо каза, че "Финландия винаги е имала широки и добри двустранни отношения с Турция. Като съюзници в НАТО ние ще се ангажираме със сигурността на Турция, точно както Турция ще се ангажира с нашата сигурност. Ние приемаме тероризма сериозно. Ние осъждаме тероризма във всичките му форми и участваме активно в борбата с него".

"Отворени сме за обсъждане на всички опасения, които Турция може да има по отношение на нашето членство по открит и продуктивен начин".

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

Турция няма да пусне Финландия и Швеция в НАТО

НАТО е алианс за сигурност и не можем да приемем терористите да бъдат в него, категоричен е Ердоган