Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в четвъртък, че НАТО е ефективен и необходим сега повече от всякога и "най-силният отбранителен съюз в историята на света", НАТО не е заплаха за никоя нация, съобщава "Гардиън". 

Говорейки с министър-председателя на Швеция Магдалена Андерсон и президента на Финландия Саули Ниинисто, Байдън подчерта, че двете страни "отговарят на всички изисквания" за присъединяване към НАТО и че "две големи демокрации" ще подобрят сигурността на алианса.

Президентът говори в Белия дом на тристранна пресконференция, коментирайки, че това е "важен ден". "Гордея се да приветствам и да предложа силната подкрепа на Съединените щати за кандидатурите на две велики демокрации и двама близки, много способни партньора, за да се присъединят към най-силния, най-мощния отбранителен съюз в историята на света".

"Две горди независими държави, упражняващи своето суверенно право, което всички държави притежават, да решават собствената си сигурност".

Столтенберг не е изненадан от различните мнения в НАТО

Столтенберг не е изненадан от различните мнения в НАТО

Имаме много опит в НАТО при различия в мненията да седнем и да намерим решение, увери той

Байдън коментира, че той и неговите колеги лидери са имали ползотворна дискусия за инвазията на Русия в Украйна и "засилването на трансатлантическата сигурност", но каза, че разговорите с двете нации са предшествали агресията на Русия, която според него е разкъсала сигурността на Европа.

"Консултирахме се на всеки етап, докато Швеция и Финландия намерят своята решимост и днес с гордост ги уверявам, че имат пълната, пълната подкрепа на Съединените американски щати".

Той каза, че администрацията му представи доклад за присъединяването към НАТО на Конгреса, за да може Сенатът "ефективно и бързо да премине към ратификация на договора"

"Изводът е прост. Финландия и Швеция правят НАТО по-силен... силното, обединено НАТО е основата на сигурността на Америка. Присъединяването на нови членове към НАТО не е заплаха за никоя нация. Никога не е било. Целта на НАТО е да се защитава от агресия".

Байдън коментира, че руската инвазия е премахнала всяко съмнение, което според него е възникнало през последните десетилетия относно целта на съюза за взаимна отбрана.

Финландия за руската инвазия: Маските паднаха и виждаме само студените лица на войната

Финландия за руската инвазия: Маските паднаха и виждаме само студените лица на войната

Швеция загърбва 200 години неутралитет заради "пълномащабната агресия на Русия срещу суверенен и демократичен съсед"

"Актуален ли е НАТО? Все още ли е ефективен? Все още ли е необходим в света на 21 век? Днес няма въпроси. НАТО е от значение. Той е ефективен и е нужен сега повече от всякога".

"Незаменимият съюз от миналите десетилетия все още е незаменим съюз за света, пред който сме изправени днес ... решението на Швеция и Финландия, това, което взеха, е доказателство за този ангажимент. Това е за бъдещето. Става дума за възроден НАТО, който разполага с инструментите и ресурсите, яснотата и убедеността, за да защитава нашите споделени ценности и да води света".

Той добави, че двете скандинавски страни притежават всички необходими качества, за да са ценни членове на съюз, който ще нарасне до 32 държави-членки, ако бъдат приети. "Швеция и Финландия имат силни демократични институции, силни военни и силни и прозрачни икономики и силно морално усещане за това, което е правилно. Те отговарят на всички изисквания на НАТО ... Наличието на две нови членки на НАТО в далечния север ще повиши сигурността на нашия алианс и ще задълбочи сътрудничеството ни в областта на сигурността навсякъде."

Байдън гарантира защита за Финландия и Швеция при всяка заплаха

Байдън гарантира защита за Финландия и Швеция при всяка заплаха

А ангажиментът към НАТО и член 5 е железен