Президентът на САЩ Джо Байдън коментира в сряда, че Съединените щати ще работят с Финландия и Швеция, за да бъдат бдителни срещу всякакви заплахи за общата им сигурност, докато се обмисля членството на двете страни в НАТО.

Байдън каза в изявление, че силно подкрепя кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, което според него "ще засили допълнително нашето сътрудничество в областта на отбраната и ще бъде от полза за целия Трансатлантически алианс".

Белият дом е уверен, че в НАТО ще има консенсус за Швеция и Финландия

Белият дом е уверен, че в НАТО ще има консенсус за Швеция и Финландия

Има голяма подкрепа за присъединяването, има и разговори с Турция

"Горещо приветствам и силно подкрепям историческите кандидатури от Финландия и Швеция за членство в НАТО и очаквам с нетърпение да работя с Конгреса на САЩ и нашите съюзници от НАТО, за бързото приемане Финландия и Швеция в най-силния отбранителен съюз в историята.

Швеция и Финландия взеха важното решение да търсят членство в НАТО след задълбочени и приобщаващи демократични процеси във всяка страна. НАТО гарантира сигурността на един милиард души в Европа и Северна Америка - обединени от нашия общ ангажимент към демократичните принципи и нашата визия за мир и просперитет в Европа и по света. И моят ангажимент към НАТО и член 5 е железен.

Финландия и Швеция са дългогодишни и категорични партньори на Съединените щати. Присъединявайки се към НАТО, те ще засилят допълнително нашето сътрудничество в областта на отбраната и ще са от полза за целия Трансатлантически алианс. Заедно с нашите съюзници от НАТО, Съединените щати ще запазят силните си учения и присъствие в региона на Балтийско море. Докато молбите им за членство в НАТО се разглеждат, Съединените щати ще работят с Финландия и Швеция, за да останат бдителни срещу всякакви заплахи за нашата обща сигурност и да възпират и да се противопоставят на агресията или заплахата от агресия.

Очаквам с нетърпение да приветствам президента на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателя на Швеция Магдалена Андерсон във Вашингтон утре, за да можем допълнително да се консултираме относно техните кандидатури за НАТО и европейската сигурност."

Турция иска сигурност в НАТО и няма да каже "да" на Швеция и Финландия

Турция иска сигурност в НАТО и няма да каже "да" на Швеция и Финландия

Не трябвало да очакват Анкара да одобри кандидатурите им, без да ѝ върнат "терористи"