Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставка, предаде "Ройтерс". Това обяви той на пресконференция.

Той е готов да се оттегли още утре и да посочи наследника си на поста, при условие, че президентът даде право на управляващите да сформират нов кабинет. Той не вижда причина опозицията да поеме управлението, тъй като благодарение на добрата работа на правителството, Словакия е в отлично състояние, каза още премиерът. 

Фицо ще остане председател на партията си. 

Решението на Фицо е с цел да се намали напрежението в страната след убийството на журналиста Ян Куциак и неговата годеница миналия месец. Припомняме, че случаят доведе до оставката на вътрешния министър.

Многохиляден протест се проведе срещу правителството и корупцията. 

Десетки хиляди в Словакия на протест срещу правителството и корупцията

Десетки хиляди в Словакия на протест срещу правителството и корупцията

По повод убийството на журналиста Ян Куциак

Словашки медии отбелязаха, че около 40 хил. души са се събрали в столицата Братислава, което го прави най-големият протест в страната след Кадифената революция през 1989 г., при която беше свален от власт комунистическият режим в бивша Чехословакия.

Полицията обяви, че смъртта на Куциак "най-вероятно" е свързана с неговите разследвания за връзките между най-високопоставени словашки политици и италианската мафия.

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Журналист, разследващ данъчни измами, е застрелян в дома си в Словакия

Последната му статия разследва подозирания за данъчни измами с луксозен апартаментен комплекс в Братислава

Припомняме, за опасното навлизане на мафията в страната предупреди Словакия бившият национален прокурор за борба с мафията на Италия Франко Роберти. По думите му, вероятно хора на базираната в Южна Италия Ндрангета, която Куциак е разследвал, са го ликвидирали, защото това е бил начинът той да замълчи завинаги.

Припомняме, че полицията в Словакия съобщи, че е задържала няколко италиански бизнесмени, които са споменати от убития журналист Ян Куциак, че имат връзки с мафията.

Италия предупреди Словакия за влиянието на мафията в страната

Италия предупреди Словакия за влиянието на мафията в страната

След убийството на журналиста, разследвал Ндрангета