Европейският съюз трябва да се подготви за влошаване на отношенията с Русия и да води диалог от позиция на силата, заяви в петък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на пресконференция след срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщава ТАСС. 

"Отношенията между ЕС и Русия са в отрицателна спирала. Трябва да се подготвим за още по-голям спад", каза тя.

"Ние имаме позиция на силата, защото ако погледнете икономическите отношения, ще видим, че руският внос за ЕС е по-малко от 5%. Докато вносът на ЕС в Русия е над 37%."

Според нея "този дисбаланс ще стане още по-голям". "Руската икономика се основава на газ и нефт, от които светът започва да се отказва".

Лидерите на ЕС не подкрепиха инициативата на Германия и Франция за провеждане на извънредна среща на върха Русия-ЕС. Тази идея бе блокирана от източноевропейските държави.

Жозеп Борел е инструктиран да проучи нови възможности за въвеждане на допълнителни санкции срещу Русия, включително икономически, в случай че Брюксел прецени, че страната "предприема вредни действия срещу ЕС" или държави-членки.

Bloomberg: ЕС се отказа от среща с Путин

Bloomberg: ЕС се отказа от среща с Путин

Няма промяна в политиката спрямо Русия

Испания се обяви за поддържане на диалог между ЕС и Русия, коментира премиерът Педро Санчес след срещата на върха на ЕС.

"Вчера имахме дълъг дебат за Русия", като дебатът е фокусиран главно върху формата на диалога, "който трябва да започне между европейските институции и Русия", обясни той. Той посочи, че Испания се застъпва за единство в ЕС по този въпрос.

ЕС и Русия имат въпроси от взаимен интерес, по които трябва да си взаимодействат, "за Испания е фундаментално важно да има ... диалог с Русия", коментира Санчес.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, коментира, че "в името на нашите принципи искаме да продължим диалога с Русия. Това не отменя необходимостта от твърда позиция. Но също така е важно Европа да говори с Русия на високо ниво, защото има такива сложни въпроси като контрола на оръжията".

"За щастие, договорът "Нов СТАРТ" бе удължен, но вече бяха премахнати споразумения по теми като ракетите със среден обсег. Но тези споразумения осигуриха сигурност и относителна прозрачност, те защитиха от инциденти. Днес е необходимо да се възстановят тези механизми. Това беше темата на неотдавнашната среща на върха Русия-САЩ".

"Ние се договорихме за това днес на среща с държавния секретар (на САЩ, Антъни Блинкън), за да работим заедно на основата на общ дневен ред. Русия е велика сила, за нас тя е и съсед и ние се нуждаем от стабилни и ясни отношения с тази държава", обясни Льо Дриан.

"Невъзможно е САЩ да бъдат специалисти в диалога с Русия, а Европа по санкциите. Всеки трябва да бъде експерт и в двете", добави той.

Италия застава до Франция и Германия и иска диалог с Русия

Италия застава до Франция и Германия и иска диалог с Русия

Драги: Русия е важен играч на икономическия и политически фронт, не може да не участва