Италия подкрепи френско-германското предложение за провеждане на среща на върха с Русия, заяви в петък италианският премиер Марио Драги, добавяйки, че е важно да се поддържа диалог с толкова важна икономическа сила, съобщава "Ройтерс".

Предложението бе отхвърлено на срещата на върха на ЕС, след като Полша и балтийските страни заявиха, че ще се изпрати грешно послание, тъй като връзките между Изтока и Запада се влошават.

Говорейки в края на срещата на върха, Драги каза, че много хора са разбрали за идеята едва в четвъртък, давайки на нейните поддръжници малко време да съберат подкрепа.

"Русия е важен играч на икономически и политически фронт, не може да не участва, трябва да водим активен диалог", каза Драги.

Франция и Германия се обявиха на среща на лидерите на ЕС в Брюксел за общ европейски подход към отношенията с Русия, коментира в петък френският президент Еманюел Макрон в края на срещата на върха.

"Заедно с Германия говорихме в подкрепа на общия европейски подход към отношенията с Русия. Заедно с германския канцлер Ангела Меркел предложихме редица въпроси, които да формират програма за съвместна работа и сътрудничество за следващите месеци и програма за изясняване на разногласията с Русия", каза той.

Припомняйки срещата на Владимир Путин и Джо Байдън в Женева на 16 юни, Макрон обясни, че "Франция вече води такъв диалог с Путин от 2019 г.".

Bloomberg: ЕС се отказа от среща с Путин

Bloomberg: ЕС се отказа от среща с Путин

Няма промяна в политиката спрямо Русия