Председателят на ЕК Фон дер Лайен и президента на САЩ Джо Байдън обявиха, че "сме съвместно ангажирани с енергийната сигурност и устойчивост на Европа и с ускоряването на глобалния преход към чиста енергия".

Евреопейския съюз и САЩ споделят целта за гарантиране на енергийната сигурност на Украйна и постепенната интеграция на Украйна с пазарите на газ и електроенергия на ЕС.

ЕС и САЩ си сътрудничат тясно в областта на енергийната политика, декарбонизацията и сигурността на доставките в рамките на двустранния Енергиен съвет. Ангажиментите на ЕС и САЩ за постигане на целите на Парижкото споразумение чрез чиста енергия, по-специално възобновяеми енергийни източници, енергийна ефективност и технологии, посочват пътя към енергийна сигурност и намалена зависимост от изкопаеми горива.

Настоящите предизвикателства пред европейската сигурност подчертават ангажимента за ускоряване и внимателно управление на прехода от изкопаеми горива към чиста енергия.

През последното десетилетие ЕС инвестира в диверсификация на доставките чрез инфраструктура и укрепване на вътрешните си енергийни мрежи, като увеличи устойчивостта и гъвкавостта на енергийните си пазари.

Европейската комисия ще активизира работата си с държавите членки за сигурността на доставките в рамките на прозрачни и конкурентни пазари на газ по начин, съвместим с дългосрочните цели в областта на климата и постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г.

САЩ изместват фокус към възобновяеми енергийни източници и природния газ в Източното Средиземноморие

САЩ изместват фокус към възобновяеми енергийни източници и природния газ в Източното Средиземноморие

Енергийната сигурност на Европа "е повече от всякога въпрос на национална сигурност"

Въпреки че този процес се засилва през това критично десетилетие, всички са решени да работят в тясно сътрудничество за преодоляване на днешните предизвикателства, свързани със сигурността на доставките и високите цени на енергийните пазари.

Ангажираме се да засилим стратегическото си сътрудничество по отношение сигурността на доставките и ще работим заедно за надеждни и достъпни енергийни доставки за гражданите и предприятията в ЕС и съседните му държави.

Съединените щати и ЕС работят съвместно за непрекъснати, достатъчни и навременни доставки на природен газ от различни източници в целия свят, за да се избегнат сътресения в доставките, включително такива, които биха могли да възникнат в резултат на по-нататъшно руско нашествие в Украйна.

Съединените щати вече са най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) за ЕС. "Ние си сътрудничим с правителствата и участниците на пазара за доставка на допълнителни количества природен газ за Европа от различни източници в целия свят. Втечненият природен газ в краткосрочен план може да повиши сигурността на доставките, като същевременно продължаваме да работим за преход към нулеви нетни емисии".

Европейската комисия ще работи за подобряване прозрачността и използването на терминалите за втечнен природен газ в ЕС.

"Възнамеряваме да работим заедно, в тясно сътрудничество с държавите — членки на ЕС, по доставките на втечнен природен газ, за тяхната стабилност и планирането на действия при извънредни ситуации. Ще обменим и мнения относно ролята на съхранението за сигурността на доставките".

В по-общ план "призоваваме всички основни страни производителки на енергия да се присъединят към нас, за да гарантират стабилността и доброто снабдяване на световните енергийни пазари. Тази работа вече започна и ще я продължим на заседанието на Енергийния съвет ЕС—САЩ на 7 февруари".

Белият дом има план за енергийна сигурност на европейските съюзници

Белият дом има план за енергийна сигурност на европейските съюзници

Ако Русия използва доставки на газ или петрол като оръжие, няма да бъде без последствия за руската икономика