Съществуващите системи за контрол на миграцията в Европейския съюз престанаха да работят и спешно се нуждаят от преструктуриране. Това съобщи в четвъртък ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, говорейки на изслушване по въпросите на миграцията в Европейския парламент, съобщават ТАСС и медии в Австрия.

"Миграционните системи в ЕС вече не работят, време е да го признаем", добави тя. Фон дер Лайен призова всички страни от ЕС да подкрепят предложенията на ЕК за преразглеждане на европейските норми за миграция.

ЕС трябва да репатрира мигранти, които нямат право на убежище и международна закрила, за да се пребори с "порочния кръг", продължаван от безмилостни контрабандисти на хора, коментира фон дер Лайен.

В края на септември Европейската комисия предложи създаването на нов Пакт за миграция и убежище, който да въведе по-ефективни и гъвкави процедури по външните граници на блока и по-голямо споделяне на отговорността за мигрантите и търсещите убежище в държавите-членки.

ЕК предложи отговорността за приемането, настаняването и репатрирането на мигранти като обща европейска задача, която предполага задължението на всички държави от общността, включително тези, разположени извън основните миграционни пътища, по-специално страните от Източна Европа, да приемат мигранти от най-пострадалите страни от ЕС - Гърция, Италия и Испания.

"Всички държави от ЕС трябва да подкрепят държави, които са подложени на силен миграционен натиск. Европейският съюз трябва да остане на нивото на своите хуманитарни задължения", каза фон дер Лайен.

Европейската комисия предложи да се създадат оптимални условия за легална миграция, така че хората, които идват законно в Европа, да се чувстват добре дошли.

Трябва да се работи "със страни на произход и транзит на мигранти", тоест държавите от Централна и Северна Африка. Фон дер Лайен призова за по-добри условия на живот в тези страни, "така че хората да не напускат домовете си толкова лесно". ЕС върши тази работа от десетилетия, но един от острите проблеми, които Брюксел все още не може да реши, е да получи съгласието на африканските държави да приемат мигранти, върнати от Европа, особено тези, чието гражданство не може да бъде установено. В тази връзка, по време на дискусията в Европейския парламент, многократно е предложено да се използват преференциални доставки на ваксина срещу коронавирус като средство за допълнително засилване на влиянието на ЕС в страните на произход и транзит на мигранти.

Фон дер Лайен също подчерта, че ЕС се нуждае от мигранти като допълнителна, но квалифицирана работна сила. Като пример тя цитира главния изпълнителен директор на германската фармацевтична компания BioNTech Угур Шахин, който е роден в Турция, биографията му "е идеален пример за историята на успеха" на един турски гражданин в Европа.

Според представителя на партията на австрийския канцлер Себасиан Курц, "по-голямата част от хората, които пристигат на външните граници на Европа, нямат право на убежище. Тази информация е важна... тъй като те тръгват на животозастрашаващо пътуване, умишлено дезинформирани от организирани контрабандисти на хора, разпространяват се погрешни схващания".

"Необходими са по-бързи процедури за убежище и надеждно връщане на тези хора", обяснява Лукас Мандл, говорител по сигурността на ÖVP в Европейския парламент.

"Връщането на отхвърлените лица, търсещи убежище, трябва да се ускори. Тъй като трябва да имаме достатъчен капацитет и възможности за хората, които действително се нуждаят и получават убежище, за да могат да се чувстват в безопасност с нас и да могат да се интегрират", коментира Манфред Хофингер , член на парламентарната комисия по вътрешните работи.

По време на конференцията с председателя на ЕП Давид Сасоли, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и Хорст Зеехофер, министър на вътрешните работи на настоящото председателство на Съвета на ЕС Германия, парламентаристи от цяла Европа обсъждат споразуменията с трети държави и управлението на убежището и миграцията както вътрешно, така и външно.

"Трябва да има по-широк спектър от базирани на солидарност действия от държавите-членки, които освен отговорността за връщането трябва да включват и елементи на сътрудничество за развитие и засилване на защитата на външните граници чрез Frontex", допълва Мандл.

ЕС призна: Екстремизмът в Европа е свързан с провала да се интегрират мигрантите

ЕС призна: Екстремизмът в Европа е свързан с провала да се интегрират мигрантите

Декларацията на вътрешните министри на страните членки на ЕС