Възходът на насилствения екстремизъм в Европа е свързан с провала да се интегрират мигрантите. Това се казва в съвместна декларация на правителствата на страните членки на ЕС след серията от терористични атаки на Стария континент, пише "Гардиън".

Декларацията на вътрешните министри на страните членки на ЕС е описана от германския силов министър Хорст Зеехофер като "голям знак за солидарност". Декларацията е предложена от Франция, Австрия и Германия.

ЕС предприема твърди гранични и антиислямистки действия

ЕС предприема твърди гранични и антиислямистки действия

Спира ислямистка онлайн пропаганда и терористично съдържание, наблюдава и задържа джихадисти

След седмица на разногласия заради съдържанието на предложената декларация, препратки към исляма са премахнати заедно с искания новодошлите да научат езика на държавата, в която са приети и да се самоиздържат.

Европейските столици въпреки това подчертаха необходимостта от подобряване на социалната кохезия в Европа като част от реакцията след терористични атаки в Париж, Дрезден, Ница, Виена и на други места.

"Интеграцията е двупосочна улица. Това означава, че от мигрантите се очаква да положат усилия, за да се интегрират", пише в декларацията.

Декларацията е приетата на петата годишнина от атаките в Париж.

Разговорите за санкции на тези, които не успеят да се интегрират, са премахнати и заменени с по-меко предупреждение към неправителствените организации, които нарушават законите.

В декларацията се отбелязва, че организациите, които не действат в съответствие със законодателството и действат срещу основните права и свободи, не трябва да бъдат подкрепяни с държавно финансиране нито на национално, нито на европейско ниво. Също така нежеланото чуждо влияние върху национални граждански и религиозни организации чрез непрозрачно финансиране трябва да бъде ограничено.

По-рано тази седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети Австрия след терористичната атака във Виена. Той предложи създаване на училище за имами "за борба с екстремистките идеологии, екстремизма, послания на омраза, послания на отхвърляне, които подхранват тези терористични действия". Но ректорът на Голямата джамия в Париж го определи като "неизпълнимо".

В декларацията се посочва, че блокът трябва да насърчи религиозно образование и обучение в съответствие с европейските основни права и ценности.

Първоначалната чернова на декларацията притесни правителствата на Холандия, Швеция, Испания, Италия и Люксембург относно свързването на антитероризма с миграцията и съсредоточаването върху "ислямизма".

Впоследствие документът бе разширен, за да отрази тревогите от възхода на крайнодесните и ислямския тероризъм.