В петък министрите на вътрешните работи на Европейския съюз обсъдиха нови мерки за противодействие на екстремистки атаки след поредица от убийства в Австрия и Франция през последните седмици от ислямисти, съобщава АП.

Министрите се срещнаха чрез видеоконференция по повод петата годишнина от една от най-кървавите ислямистки атаки на европейска земя, в Париж на 13 ноември 2015 г.

Австрия и Франция искат партньорите да засилят европейския граничен контрол, да се справят по-добре с "терористичното съдържание" и пропагандата онлайн и да наблюдават или задържат джихадисти, които са се завърнали в страните от ЕС и са в затвора или на свобода.

Министрите обмислят и предложение за обучение на имами в Европа.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям

Това се случва след нападение във Виена на 2 ноември, когато джихадист, който се е опитал да се присъедини към "Ислямска държава", застреля четирима души в австрийската столица, преди полицията да го застреля. Стрелбата засили призивите в Австрия за справяне с ислямския екстремизъм.

Във Франция миналия месец ислямист уби трима души в църква във френския град Ница, а друг ислямист тийнейджър обезглави учител близо до Париж, заради карикатури на ислямския пророк.

Координаторът на ЕС за борба с тероризма Жил де Керков заяви на 3 ноември, че групата "Ислямска държава" изглежда не подготвя активно никакви атаки в Европа, но продължава да вдъхновява отделни лица или малки групи да извършват терористични атаки.

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген
Обновена

Макрон иска реформа за граничен контрол в Шенген

Франция разполага сили по границите за борба "срещу нелегалната имиграция"

Предвид трудностите при събирането на солидни доказателства срещу чуждестранни бойци в конфликтни зони като Сирия или Ирак, много джихадисти, които са били в затвора, са получили присъди само от три до пет години, каза де Керков, а някои сега живеят свободно в Европа.

Австрийският канцлер Себастиан Курц ги опредеи като "тиктакащи бомби със закъснител", които са "постоянна опасност сред нас".

Курц заклейми и "политическия ислям за радикализация" в Европа, която се превърна в "отровата, благодатна почва за тероризъм".

Това повтаря и планирания закон на френския президент Еманюел Макрон за борба с "ислямския сепаратизъм", който има за цел да "изкорени" всеки, който подкрепя радикалния ислям във Франция.

Австрия ще задържа за неопределено време всеки, който е терористична заплаха
Обновена

Австрия ще задържа за неопределено време всеки, който е терористична заплаха

Курц: Щом психически ненормален престъпник може да бъде затворен за цял живот, може и терорист

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се позова на "битка на ценностите" с екстремисти.

Имамите "практикуващи в Европа, не отчита в достатъчна степен основните ни ценности, по-специално свободата на мислене и равенството между половете", коментира той.

Той каза, че ЕС трябва да подкрепи всяка инициатива, насочена към "насърчаване на ислям, който недвусмислено възприема европейските ценности", и "създаване на една или повече образователни и обучителни (европейскиинституции за обучение на имами".

Лидерите на ЕС ще обсъдят всички предложения и на среща на върха на 10-11 декември.

Франция е доволна от преговори със средиземноморските страни и Русия за борба срещу тероризма

Франция е доволна от преговори със средиземноморските страни и Русия за борба срещу тероризма

Позицията за депортацията е твърда - който няма основание да е във Франция си заминава